Hirdetés
. Hirdetés

Az a rádiós DJ, akit hallasz, lehet, hogy már egy robot

|

Andy Chanley, a dél-kaliforniai 88.5 KCSN közszolgálati rádió délutáni műsorvezetője több mint 32 éve rádiós DJ. Mostantól egy mesterséges intelligenciát használó technológiának köszönhetően a hangja sok helyen egyszerre fog élni.

Hirdetés

"Lehet, hogy robot vagyok, de még mindig imádok rockolni" - mondja Chanley hangján az ANDY (az Artificial Neural Disk-JockeY, azaz Mesterséges Neurális Lemez-LovaS) névre keresztelt robot DJ a Reutersnek tartott bemutatón, ahol a hangot nehéz volt megkülönböztetni egy emberi DJ beszédétől.

Különféle elektronikus eszközeink már már évek óta beszélnek hozzánk, de a hangjuk eddig robotikus volt. A seattle-i székhelyű AI startup, a WellSaid Labs azt állítja, hogy eddig több mint 50 valódi emberi hangú avatárt sikerült létrehoznia, olyanokat, mint ANDY, akinek csak írásos szöveget kell megadni a narrációhoz.

Hirdetés

Zack Zalon, a Los Angeles-i székhelyű Super Hi-Fi AI startup vezérigazgatója elmondta, hogy az ANDY-t integrálni fogják a zenei produkciót automatizáló AI platformjukba. Így a zenei lejátszási lista helyett az ANDY képes lesz DJ élményt nyújtani, bemutatva a dalokat és beszélni róluk. A következő lépés az lesz, hogy az AI automatizálja az emberek által készített szöveget is. "Ez az a lépés, amely szerintünk a következő szintre emeli ezt az egészet" - mondta Zalon.

Ez a technológia azonban felveti a mélyhamisítással kapcsolatos aggodalmakat, mivel az AI tökéletesíti az emberek utánzását valós időben. "Van egy tartalommoderátorokból álló csapatunk, amely heti rendszerességgel törli a fiókokat. Ha olyan tartalmat hozol létre, amely nincs összhangban az értékeinkkel és az etikai igényeinkkel, akkor viszlát. Ennyire egyszerű ez számunkra" - mondta Martín Ramírez, a WellSaid növekedési vezetője.

Ramírez elmondta, hogy miután a hangavatárokat létrehozták, a WellSaid a hangtulajdonos kérésének megfelelően kezeli a kereskedelmi megállapodásokat. A WellSaid hangavatarjai többre képesek a DJ munkánál. Ramirez szerint vállalati oktatási anyagokban vagy akár hangoskönyvek felolvasására is használják őket.

Chanley számára a hangavatárjának extra jelentősége van, mivel a második stádiumú limfómáját két évvel ezelőtt, a hangja rögzítése idején fedezték fel. Azóta a betegségből felgyógyult.

"Talán ez volt a módja annak, hogy a 11 és 6 éves gyerekem, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szerettem volna, talán soha nem felejtsék el, milyen hangom van. Elvis Presley még sokáig eltartotta a családját, azután is, hogy ő már nem élt. Talán ez az, ami egyszer majd egyetemre juttatja a gyerekeimet" - mondta Chanley meghatódottan a Mercury News szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.