Hirdetés
. Hirdetés

Az adattudósok a megmentőink

|

Képes-e az adat és a mesterséges intelligencia megváltoztatni társadalmunkat? Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá a háztartásokat a segítségükkel, hogyan menthetik meg a technológiai újdonságok a Földet a globális felmelegedéstől?

Hirdetés

Hirdetés

Ezeket a kérdéseket érintette Juan Bernabé-Moreno, az E.ON AI-szakértője, az Advanced Analytics és Data Lab egység vezetője Budapesten az idei Brain Baron, Európa legnagyobb jövőfesztiválján. Mint rámutatott, az energetikai vállalat a technológiai fejlődést, az AI-t és az adatokat arra használja, hogy közelebb kerülhessünk a szénmentes energiaiparhoz. Úgy fogalmazott, hogy a big datára hosszú évek óta az életünket forradalmasító nagy durranásként tekintünk: a vállalatok hatalmas összegeket fordítanak adatgyűjtésre és új technológiák fejlesztésére, amelyekkel a kinyert információkat elemezni tudják. Az elmúlt néhány évben pedig az energetika területén is meghatározó fogalommá vált a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia. A vállalatoknak azonban attitűdváltozásra van szükségük ahhoz, hogy megmutassák, az adat és a technológia nem ellenség, sőt tudatosan felhasználva képes felkészíteni a szolgáltatókat és az ügyfeleket a jövő kihívásaira.

- A gyakorlatban az adat és a mesterséges intelligencia nemcsak arra ad választ, hol lehet optimálisan elhelyezni egy szélparkot, de azt is megmondja, mikor szükséges karbantartani a turbinákat, mikorra kell időzíteni a panelek cseréjét, mik a szerkezet ideális beállításai, azonosítani tudja a fejlesztendő pontokat, sőt előrejelzéseket is ad. A tiszta energia jövőjével kapcsolatban azonban egyelőre számos nyitott kérdés foglalkoztatja a szakembereket - mondta a Németországban élő szakértő.

- Ahhoz, hogy önmagunknak és gyermekeinknek élhetőbb jövőt biztosíthassunk, még számos kérdésre kell megoldást találnunk. Az E.ON-nál hiszünk abban, hogy a ma szuperhősei az adattudósok, akik átformálhatják társadalmunkat, és segíthetnek elérni a száz százalékban szénmentes energiaipart.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.