Hirdetés
. Hirdetés

Az agyszerű chipek milliószorosan hatékonyabbá tehetik a PC-ket

|

A jövő számítógépeit úgy modellezhetik, ha az emberi agyat szimulálják és veszik kindulási alapnak a tervekhez. Bármennyire is futurisztikusan hangzik, ez a technológia közelebb lehet, mint gondolnánk.

Hirdetés

Egy új tudományos jelentés szerint egy új anyag segíthet olyan PC-chipek előállításában, amelyek egymilliószor hatékonyabbak lesznek a jelenlegi technológiáknál, és ez a technológiai ugrás még ebben az évtizedben megtörténhet.

A stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet és a Stanford Egyetem tudósai összefogtak a téma kutatására, és eredményeiket az Advanced Functional Materials című folyóiratban, illetve a KTH híroldalán tették közzé. Szerintük a jövő, ultraerős, agyszerű PC-je valósággá válhat egy újonnan kifejlesztett anyagnak köszönhetően.

Hirdetés

Ez az MXene nevű titán-karbid vegyület. Ha ezt az új anyagot memóriaelemek előállítására használják, akkor potenciálisan valóra válhat a tudósok víziója, így az emberi agyat szimuláló számítógépek nem csak valósággá, de a közeljövőben kereskedelmileg is életképessé válhatnak.

A tudósok megállapították, hogy az elektrokémiai véletlen hozzáférésű memória (ECRAM) alkatrészek nagy potenciált mutatnak, ha 2D titán-karbid felhasználásával készülnek. Az adatok tárolására és feldolgozására egyaránt képes ECRAM rengeteg processzor- és memóriakommunikációt megspórolna azáltal, hogy mindkét feladatot egyszerre látná el.

A beszámoló leírja az ECRAM működését, és úgy hivatkozik rá, mint "egy olyan alkatrészre, amelyben a kapcsolás úgy történik, hogy ionokat helyeznek be egy oxidációs csatornába, bizonyos értelemben hasonlóan az agyunkhoz, amely szintén ionokkal működik".

Egy ilyen, az agyhoz hasonló tulajdonságokat mutató számítógép kifejlesztésével kiemelkedő AI-képességű gépet lehetne létrehozni, és a tudósok szerint az MXene felhasználásával elég könnyen előállítható lenne. Az összeszerelési folyamat ugyanaz volna, mint a komplementer fém-oxid félvezető (CMOS) ostyák összeszerelése, és 2D-s anyagrétegek szilíciumra történő integrálását jelentené.

A TechRadar Pro-nak adott nyilatkozatában Max Hamedi , a KTH docense elmondta, hogy ezek az új számítógépek mekkora teljesítményt érhetnének el. Az biztos, hogy az MXene segítségével készült memóriakomponensek gyorsabbak voltak, mint bármely korábban bemutatott.

"Képesek leszünk olyan speciális célú komputerblokkokat gyártani (mondjuk 5-10 éven belül), amelyekben a memória és a tranzisztorok összeolvadnak, így ezek legalább 1000-szer energiatakarékosabbak lesznek, mint a legjobb mai számítógépek. Az MI és szimulációs feladatokhoz egyes számítások esetében akár egymilliószoros energiahatékonyságot is elérhetnek bizonyos algoritmusok futtatásánál" - mondta Hamedi.

Ezek a jövőbeli számítógépek legalább öt évnyi kísérletezést kívánnak, de az egyik legnehezebb részen már túl vannak a tudósok. Az áttörés megtörtént. Ha a dolgok ezen az úton haladnak tovább, akkor a kutatók jóslata szerint a következő néhány évben soha nem látott számítási teljesítményt érhetünk el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.