Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD ARM chipet készített az űrszatellitekhez

|

A modern Macekben található Apple Silicon chipek távoli unokatestvérei.

Hirdetés

A legtöbb modern elektronikát nem úgy tervezték, hogy az űrben uralkodó zord körülmények között is megállja a helyét, ezért van piaca a kifejezetten a Földön kívüli használatra tervezett eszközöknek. Az AMD PC-s hardvergyártó cégtől most egy új processzor érkezett a műholdak és más űreszközök számára.

Az AMD, amely leginkább az asztali gépekbe való processzorok és diszkrét grafikus kártyák értékesítéséről ismert, bejelentette, hogy az egyik "űrminőségű Versal adaptív SoC-jét" 2023 elején kezdik el szállítani a vásárlóknak. Az AMD legtöbb népszerű termékétől eltérően ezt nem PC-kben vagy szerverekben való használatra szánják, hanem ez egy System-on-a-Chip (SoC) konstrukció műholdak és más olyan eszközök számára, amelyeknek a világűr mélyén is működőképesnek kell lenniük. Az AMD szerint a chip "teljesen sugárzástűről", ami akkor fontos, ha a Föld természetes sugárvédelmének hatósugarán kívül van.

Hirdetés

Az AMD azt közölte, hogy az XQR Versal adaptív SoC támogatja az átprogramozást a fejlesztés során és a telepítés után is, beleértve a repülés közbeni átprogramozást az űr zord sugárzási környezetében. Ez lehetővé teszi a műholdak üzemeltetői számára, hogy a szatellit indítása után megváltoztassák a feldolgozási algoritmusokat, ami korábban nem elérhető rugalmasságot tesz lehetővé a távérzékelési és kommunikációs alkalmazásokban. Az AMD bejelentését dicséri a Raytheon is, a Patriot rakéta megalkotásáról leginkább ismert és a világ fegyveres konfliktusain dollármilliárdokat kereső védelmi vállalkozás. A Raytheon azt tervezi, hogy a Versal chipeket saját processzorterveiben is felhasználja.

A lapkakészlet kétmagos Arm Cortex-A72 és Arm Cortex-R5 processzorral készül, így a modern Macekben található Apple Silicon chipek távoli unokatestvére, amelyet 7 nm-es CMOS eljárással gyártanak. A chipet az AMD Xilinx részlege fejlesztette ki, amely korábban önálló cég volt, amíg az év elején fel nem vásárolták. Bár az AMD új chipjének kizárólagos vásárlói az űrhardvereket gyártó vállalatok, ez egy újabb mérföldkő az ARM chipek fejlődésében - írja a How-To Geek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.