Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD kilép a tabletpiacra

|

A gyártó egyik vezető menedzsere Tajpejben, a Computex vásáron mutatta be az új, Z-sorozatba tartozó chipeket, amelyek elmondása szerint teljes értékű PC-kliens funkcionalitást kölcsönözhetnek a táblagépeknek.

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán, a Computex trade shown jelentette be, hogy piacra dobja első, kifejezetten a táblagépek igényeinek megfelelően fejlesztett, alacsony energiaigényű chipszetjét.

A Z-szériába tartozó, Fusion architektúrára épülő lapkák teljes PC-kliens funkcionalitással és teljesítménnyel ruházzák fel a tableteket - nyilatkozta Chris Cloran, az AMD alelnöke, a cég számítástechnikai megoldások fejlesztéséért felelős csoportja ügyfél divíziójának vezérigazgatója Tajpejben.

Az AMD-t korábban számos szakértő kritizálta amiatt, hogy nem reagált elég gyorsan a táblagépek piacának robbanására; többen még azt sem tartották kizártnak, hogy a gyártó végül az ARM-tól fogja licencelni az ehhez szükséges architektúrákat. A cég most, a Z-sorozattal debütál a szegmensben, ahol az ARM megoldásainak és az Intel közelmúltban bemutatott Oak Trail chipjeinek is erős konkurenciát támaszthat.

A széria első darabja a kétmagos, 1 gigahertzes Z-01 kevesebb mint hat wattos fogyasztással rendelkezik, és rendkívül hosszú akkumulátoridőt szavatol - mondta Cloran. A negyven nanométeres gyártási technológiával készült chipek már most is elérhetők a piacon.

A chipet egy a Mircosoft DirectX 11 technológiáját támogató grafikus maggal is ellátták, így a jelenlegieknél valósághűbb játékélményt kínál a tablet tulajdonosoknak. Az AMD chipjével ellátott mobil eszközök a nagy felbontású televíziókészülékekhez is csatlakoztathatók lesznek.

Az MSI a Computex shown fogja bemutatni új, az AMD Z-01-et használó táblagépét. A Windows 7 operációs rendszert futtató WinPad 110W-t, 2GB RAM-mal és 64 gigabájtos SSD tárolóval látták el. Az eszköz súlya alig 850 gramm; a gyár hat órás üzemidőt ígér.

A Z-szériába tartozó chipeket kifejezetten a Windows 7-re tervezték, a Google Adroidja csak a Microsoft operációs rendszerére telepítve képes futni rajta - mondta Cloran. Az alelnök kiemelte, hogy az Android-kompatibilitás révén a felhasználók számos alkalmazáshoz hozzáférhetnek majd az AMD-alapú táblákon, ráadásul a két operációs rendszer párhuzamos kompatibilitása a fejlesztők munkáját is nagymértékben megkönnyítheti.

Az AMD jövőre szeretné bemutatni következő, alacsony energiafelhasználású eszközökhöz tervezett chipjeit, a Wichitát és a Krishnát. Az új, négymagos processzorok 28 nanométeres technológiával készülnek majd.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.