Hirdetés
. Hirdetés

Az AMD nem csak a kártyákat keveri

|

Az AMD ARM-processzorokat épít újgenerációs x86-os chipjeibe. A gyártó rivális technológiákat házasít; a szerdai bejelentés közel egyéves szakmai vita végére tett pontot.

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán jelentette be, hogy a jövő évtől az ARM TrustZone technológiával ellátott Cortex A5 processzorait építi a chipjeibe. Az ARM által fejlesztett megoldásokat főleg az okostelefon- és táblagépgyártók használják; a különösen fejlett TrustZone biztonsági protokoll valamennyi Cortex-A processzorban megtalálható.

A technológia nagyban hozzájárul a mobil eszközök, a mobil fizetés és a streaming-tartalmak biztonságának biztosításához; mások mellett a Netflix is ezt a megoldást használja.

Az ARM processzorok adaptálásával az AMD alapjaiban változtatta meg a gyártási stratégiáját. A cég új vezetése februárban jelentette be, hogy újragondolják az eddigi designmetodikát, és az olyan thrd-party megoldások befogadását is mérlegelni fogják, mint például az ARM fejlesztései.

Az AMD az x86-os architektúrára épülő chipek szegmensében játszik, így közvetlenül az PC-piaci csúcsragadozó Intellel kénytelen versenyezni. A gyártó hosszú ideje hiába próbál részesedést rabolni az Inteltől; az ARM-architektúrák dominálta tablet-szegmens új terjeszkedési lehetőségeket nyithat a számára.

Szakmai körökben már legalább egy éve arról pletykálnak, hogy a gyártó partneri kapcsolatra lép az ARM-mal. Az AMD szóvivője elismerte, hogy cége komoly lehetőségeket lát a tabletekben, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Cortexek integrálása elsősorban biztonságtechnikai célokat szolgál. Az AMD a saját x86-os processzorai révén szeretne betörni az ígéretes piacra; a gyártó a tervek szerint az idén mutatja be legújabb kifejezetten táblagépekre fejlesztett, a CPU-t és grafikus processzort egyetlen chipben egyesítő fejlesztését, a Hondót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.