Hirdetés
. Hirdetés

Az Android megszállja a hardvereket

|

Gőzerővel folynak a fejlesztések a Google nyílt mobilplatformjával kapcsolatban - nem csupán szoftveroldalon, hanem a hardverfronton is.

Hirdetés

Újabb lépéseket tesz a Google Androidja a valódi mobilplatformmá válás felé: egyre több mobileszközre installálják a szoftver fejlesztőcsomagot (Software Developer Kit - SDK). A novemberben nyilvánossá tett fejlesztőcsomagot a Google és az Open Handset Alliance több más tagja fejlesztette ki azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a fejlesztéseket. A Linux 2.6 kernelen futó alap operációs rendszer mellett testre szabható felhasználói felületet és alkalmazásokat fog tartalmazni.

A Google az Android bemutató verzióját hardvertámogatás nélkül adta ki, helyette egy Qemu-alapú szoftveremulátort kaptak a fejlesztők. A valódi eszközökön futó program segítségével azonban a fejlesztők pontosabb képet kaphatnak arról, hogyan működnek majd az alkalmazásaik.

Noha az Open Handset Alliance-nek harmincnál is több vállalat a tagja, a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztői döntő fontossággal bírnak a projekt sikerében. A Google a fejlesztőcsomaggal együtt csupán pár bemutató alkalmazást tett közzé arra számítván, hogy a többit külsősök oldják meg. Ezt kritizálják is a fejlesztők, mondván, hogy túl kevés a támogatás.

Az Android valószínűleg egy Armadillo-500-as készüléken futott legelőször, mely egy Freescale MX31L mobilprocesszort tartalmazott. A kezdeti munka, melyről egy videó is felkerült az internetre, az ausztrál fejlesztő, Ben Leslie érdeme.

Android Armadillo-500-on

Egy japán hírportál szerint a Willcom japán telekommunikációs vállalat is bemutatta már egy Android alapmodul prototípusát, ebben szintén egy Freescale-alapú chip működött.

willcom_android_phone_os.jpg

A Willcom alapmodulja

Több fejlesztő is Leslie feljesztését alkalmazva futtatta az Androidot többféle Linux alapú Sharp Zaurus kéziszámítógépen, például a magyar EU Egde szoftverfejlesztő cég, mely egy Zaurus SL-C760 készüléken mutatta be az Androidot.

eu_edge.jpg

Az EU Edge sikere

A fejlesztések tehát gőzerővel folynak a világ minden táján annak ellenére, hogy a Google még nem jelentette be hivatalosan, milyen harver fejlesztői modul támogat.

Az első, Androidot használó kézi eszközök várhatóan az év második felében kerülnek forgalomba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.