Hirdetés
. Hirdetés

Kiszivárgott: az Apple ötleteit koppintaná a Windows 8

|

Beágyazott bolt, egygombos helyreállítás, hangvezérlés és arcfelismerés is érkezhet a Windows 8-cal.

Hirdetés

A Windows 8 fejlesztése kapcsán eddig csak apró információmorzsák láttak napvilágot, s a 128 bites támogatás is csak pletyka szinten merült fel. Ez a titkolózás most úgy tűnik, hogy megszűnt, mivel a hétvégén az olasz WindowsSette egy olyan Microsoftnak tulajdonított diasort publikált, amely nagyvonalakban már felvázolja a Windows 8 képét.

 

 

 

 

A kiszivárgott vagy kiszivárogtatott dokumentum hitelességéről jelenleg is vita folyik az informatikai szaksajtóban, mégis a területen mérvadónak számító médiumok szinte mind hitelesnek tekintik azt. Ha így van, akkor sem mondhatjuk, hogy a redmondi szoftvercég kiterített volna a kártyalapjait, mivel minden dia alján megtalálható a "Windows 8 párbeszéd, ez nem terv" felirat, azaz a redmondi szoftvercég egyelőre csak ötletelget, hogy miként épüljön fel a leendő operációs rendszere.

Mindemellett könnyen elképzelhető - s talán a leglogikusabb szcenárió -, hogy a Microsoft maga szivárogtatta ki a diasort, mivel annak tartalma szerint e hónapban kezdenek hozzá a platform kódolásához. Ezzel a lépéssel pedig a szaksajtóban rögtön megszondáztathatják az ötleteiket. Pontos tervek ugyanis nincsenek, csak fejlesztési irányt skicceltek fel a dokumentumban.

Bolt a Windowsban

Ha a diasor valódi, akkor talán a legkonkrétabb tervnek a Windows Store elindítása tűnik. Ezen esetben a Microsoft nem titkoltan az Apple-t koppintaná, hiszen a bevezetőben pont versenytársa termékciklusát rajzolja fel pozitív példaként. A boltot a redmondi szoftvercég ötlete szerint beágyaznák az operációs rendszerbe, ahonnan a felhasználók alkalmazásokat tölthetnének le Windows 8 rendszereikhez, rendelkezzenek bármennyivel.

 

 



A Microsoft ötlete szerint ugyanis a Windows Store képes lenne a Slate PC-k, az All-in-one PC-k, a táblagépek, a televíziók, az Xbox konzolok és a hagyományos asztali PC-k kezelésére (talán még Windows Phone 7-re is). A bolt minden esetben felismerné, hogy milyen eszközzel látogatták meg, s ahhoz szabná az elérhető tartalmakat. A felhasználók egy azonosítóval (Live ID?) vásárolhatnának, amelyet követően a szoftver leszinkronizálódna az adott gépre, illetve később bármely a bolt kezelésére képes kütyüre, amivel még a felhasználó rendelkezik. Azaz ha valaki mondjuk a táblagépére és a konzoljára is szeretne egy alkalmazást letölteni, akkor nem kell majd kétszer fizetnie. A licencek vándorolnak majd a többi készülékre is, hasonlóan a felhasználói beállításokhoz, mivel a Microsoft a céges felhasználóknál már használt vándorló profilokat is elérhetővé akarja tenni mindenki számára.

A Windows Store a diaképek alapján e mellett leginkább a Zune boltjához hasonlít, ahol a Facebookhoz hasonlóan lenne egy "Barátok által kedvelt alkalmazások" mező, amelyet a Live ID azonosító használatával könnyen beékelhetnének az oldalba. A fejlesztők számára pedig a Microsoft egy műszerfallal kedveskedne, hogy a programok készítői pontosan láthassák, hogy portékájukat mennyien vették meg, s pontosan milyen készülékekre töltötték le azokat. Ráadásul ahhoz kétség sem férhet, hogy egy e fajta bolt népszerű lenne a fejlesztők körében, hiszen ki lenne az, aki ne célozná meg a Windows 8 felhasználók bázisát?

Mindenre lőnek

A fentiek alapján talán már érezhető - ha a diasor valódi -, hogy a Microsoft továbbra is egy operációs rendszerben gondolkodik, s nem kíván külön platformot készíteni például a tablet PC-kre. Dokumentumukban a Slate és az All-in-one PC-k is hangsúlyos szerepet kapnak, mivel a redmondi szoftvercég szerint az iparág ezen irányba fejlődik. Ennek jegyében a diasorban még megtalálható egy Windows 8 koncepció PC is, amely az 1997-es 20 éves jubileumra készült Macintoshra emlékeztet. A konfiguráció beszédes, hiszen képes például a monitor a kinti fényhez igazodni (sötétítve és világosítva képernyőjét), felbukkan a hangvezérlés, és a "nagy felhasználói élményt nyújtó" érintéssel történő vezérlés is. E mellett a diasor szerint a Microsoft az arcfelismerést is beépítené az operációs rendszerébe, amelyet bejelentkeztetéskor használnának.

 

 

 



A dokumentumban szó esik a fejlesztendő rendszerindításról is, amely értelében a Windows 8 - a terveik szerint - alvó állapotból szinte azonnal felébredhet majd. Érdekes elem még az "egy gombnyomásos visszaállítás", amely azonnal visszaállítaná a Windows 8-at a telepítés utáni állapotába, békén hagyva a felhasználó állományait. Végezetül, ha hinni lehet a diasornak, akkor az Internet Explorer 9 bétája idén augusztusban érkezhet. Ha utóbbi így lesz, akkor nehéz lesz tagadni a dokumentum eredetiségét.

A diasor teljes egészében az olasz WindowsSette és a Microsoft Kitchen oldalán tekinthető meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.