Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple visszatért 1984-be?

|

Az Adobe technológiai vezetője szerint az, hogy az Apple konzekvensen elzárkózik az iPhone flash-kompatibilissé tételétől, rosszat tesz az innovációnak. Lynch szerint az Apple maga is ?Nagy Testvérré? vált.

Hirdetés

Kevin Lynch, az Adobe technológiai vezetője szerint az Apple azzal, hogy ?kitiltotta" a Flash platformot a hordozható eszközeiről, az innováció kerékkötőjévé vált. ?A viselkedésük sok szempontból 1984-re emlékeztet" - jelentette ki Kevin Lynch, Jobsék az említett évben megjelent, azóta ikonisztikussá vált TV-reklámjára és annak negatív főszereplőjére a ?Nagy Testvérre" célozva.

?Ez a történet többről szól, mint a HTML-Flash szembenállás. A választás szabadságáról szól a Weben" - kommentálta a két cég között kitört, hónapok óta tartó ?háborús helyzetet" a technológiai vezető szerdán, a San Francisco-i Web 2.0 Expón.

Lynch szerint az Apple viselkedése a 19. századi amerikai vasúttársaságokéhoz hasonlítható, akik azért nem tudták idejében kiépíteni a vasútvonalakat, mert különböző nyomtávú síneket raktak le. ?Ez [a szemléletmód] nem tett jót az iparnak, az Egyesült Államok gazdaságának és a versenynek" - hangsúlyozta Lynch.

Véleménye jól illeszkedik abba a sűrű nyilatkozatváltásokkal tűzdelt nyilvános polémiába, amit a két cég folytat, amióta kiderült: az Apple nem engedi, hogy az iPhone-, iPad-, vagy iPod Touchfelhasználók flash-alapú alkalmazásokat futtassanak a készülékeiken. Steve Jobs, a cég vezérigazgatója azzal indokolta a döntést, hogy a platform használata nagyban csökkenti az eszközök üzemidejét, és a teljesítményüket is rontja - ráadásul a Flash nem is nyitott sztenderd.

Az utóbbi hetekben felröppent hírek szerint az Egyesült Államok szabályozó testületei azt fontolgatják, hogy antitröszt-vizsgálatot indítanak az Apple ellen, mert a cég kötelezővé teszi a hordozható eszközeire fejlesztő cégek számára, hogy az általa fejlesztett eszközöket használják. Az elemzők szerint Lynch ezekre az értesülésekre is célzott, amikor kijelentette: ?Nem hiszem, hogy egy vállalat kizárólagos joga, vagy feladata lenne, hogy döntsön arról, mit használhatnak az emberek: ez a társadalom és a jog felségterülete."

?Az Apple által sokat hangoztatott ?technológiai problémák? nem abban állnak, hogy a Flash nem működik, hanem az, hogy működik" - húzta alá Lynch, hozzátéve: a platform alkalmas arra, hogy operációs rendszertől függetlenül működjön, ami szerinte ?nem tetszik" Jobséknak.

A technológiai vezető a konferencián nyilatkozva sietett hangsúlyozni: cége nagy lehetőségeket lát a HTML 5-ben, és fejlesztőik mindent elkövetnek, hogy ?a világ legjobb megoldásait" fejlesszék ki az új platformra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.