Hirdetés
. Hirdetés

Az átverés laptop, ami mobiltelefon

|

Angolul már régóta kering a világhálón, s a magyar netet is immár másodszor öntötte el egy ingyen laptoppal kecsegtető üzenet, ám a kacsa-levélből egy szó sem igaz.

Hirdetés

Folyamatosan figyeli -- fenyegetések, csalások után kutatva -- a világháló üzenetforgalmát a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei a napokban azt észlelték: csaknem egy év szünet után ismét nagy tömegben kezdett áradni egy kéretlen levél, amely -- pusztán továbbküldéséért -- ingyenes laptopot helyez kilátásba.

Alább az üzenet egy tipikus példányát idézzük. Tárgya "Promóció" volt, s szövege így hangzott:

Kedves Címzettek!
Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz. Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com email címet.
Sok sikert kívánok az új laptophoz.

"Egy szavát se higgyük a levélnek! Nehogy továbbküldjük ismerőseinknek! -- intett Székely Dániel, a VirusBuster termékmenedzsment-vezetője. -- Sokan úgy gondolják:  Miért ne küldjem tovább a levelet? Mi baj származhat belőle? Még akár igaz is lehet. Ám nemzetgazdasági szinten, de akár csak egy vállalat emberállományát figyelembe véve, a felesleges e-mail-ek küldözgetésével, elolvasásával és törlésével elvesztegetett idő komoly, forintban mérhető kárt okoz. A levelezőszerverek felesleges terhelése szintén veszteség, még ha összegszerűen jóval kisebb is az előbbi tételnél."

Csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, az Ericsson maga is szükségesnek ítélte tisztázni az ügyet. Tavaly sajtóközleményben figyelmeztették a nagyérdeműt, most Gyakran Ismételt Kérdések weblapjukon (http://www.ericsson.com/faq) olvasható: a lánclevél csalás, Anna Swelung nevű dolgozójuk nincs, s nyomozást indítottak annak kiderítésére, ki indította el a lavinát. "Mellesleg: a T18 és az R320 két ősöreg, régóta nem gyártott mobiltelefon típusjele -- laptopról tehát végképp nincs szó" -- tette hozzá Székely Dániel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.