Hirdetés
. Hirdetés

Az élethű robot reakciója megrémítette az alkotóit is - videó

|

Nagyon is emberi a viselkedése, pláne ha az intim szférájába lépnek.

Hirdetés

A világ legfejlettebb humanoid robotjaként emlegetett gép "kiakasztotta" alkotóit, miután látható ingerültséggel reagált, és megragadta egy kutató kezét, aki a "személyes terébe" került.

Az interakcióról készült, nemrég közzétett videós demonstráción látható, ahogy az "Ameca" nevű robot követi a mozgó ujjat, majd összeráncolja a szemöldökét és hátradől, amikor az ember keze közelebb kerül. Miután a kutató megböki az orrát, a robot megragadja a kezét, és eltávolítja azt.

Hirdetés

A lenyűgözően élethű robotot, amelyet a brit Engineered Arts cég fejleszt, a "robotika jövőbeli arcaként" és "az ember-robot interakció tökéletes humanoid robotplatformjaként" emlegetik.

A szürke színű gép némileg hasonlít Isaac Asimov "Én, robot" című, 2004-es hollywoodi adaptációjának robotjaira. Az Ameca állítólag az emberi érzelmek teljes skáláját kínálja, valósághű szem- és arcmozgásokkal együtt.

A YouTube-on megosztott felvételen a cornwalli székhelyű robotikai cég azt mondta, hogy "Ameca reagál, ha a dolgok belépnek a 'személyes terébe'". A fejlesztők megjegyezték, hogy ez a viselkedés "még minket is kezdett megijeszteni az Engineered Artsnál, pedig már megszoktuk"!

Míg a legtöbb néző nagyra értékelte a gépet, néhány kommentelő az "izgalom és a félelem" keverékével szemlélte, egy személy pedig azt tweetelte, hogy az interakció "korai figyelmeztetést" jelent a technológia esetleges elszabadulásának veszélyeiről.

Ebben a cikkünkben felkérésünkre, Dr. Louis Komzsik, a kaliforniai egyetem alkalmazott matematikus professzora részletesen leírta, fellázadhatnak-e a robotok ellenünk. 

Természetesen, az interakciót előre beprogramozták. Ahogyan egy korábbi videón, amikor az Ameca "felébred", megfordítja a vállát és kíváncsian nézi a karját, mielőtt meglepetést, ingerültséget mutat, majd hátborzongató mosolyra fakad, miután "észreveszi" a kamerát.

A "tartósnak épített" robot megvásárolható és bérelhető, de egyelőre csak egy álló modell. A fejlesztők dolgoznak a gép továbbfejlesztésén, amely a cég "Mesmer" technológiáját használja az emberi érzelmek és arckifejezések, csontozat és bőrszerkezet utánzására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.