Hirdetés
. Hirdetés

Az első digitális karácsony

|

Decembertől csaknem 60 százalékos lefedettséggel indulhatnak a digitális földfelszíni tévé- és rádióadások.

Hirdetés

Bő kétéves folyamat lezárásaként a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Antenna Hungária (a továbbiakban AH) képviselői aláírták a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket. Az NHH tavasszal írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére és mindkét pályázatot az AH nyerte meg.

A két különálló pályázaton a vállalat 5 televíziós és egy rádiós multiplex 12 évre szóló üzemeltetési jogosultságát nyerte el. Ezek közül a rádiós multiplexen, valamint az "A" és a "C" televíziós multiplexen és a mobil-televíziózásra szolgáló "B"-n még az idei évben elkezdi a műsorszórást, a "D" és "E" multiplexeken pedig a jelenlegi analóg földfelszíni sugárzás 2011-es leállítása után indíthatja majd be a szolgáltatást. A DVB-T televíziós multiplexek a hálózat teljes kiépítése után a lakosság 96 százalékát érik el, a rádió esetében ez 94 százalék lesz.

Az AH intenzív hálózatkiépítésének költsége nagyságrendileg 25 milliárd forint lesz a következő 4-5 év során. A magyar állam és az NHH előírásai alapján a vállalat annak érdekében, hogy a digitális televíziós sugárzást megkezdhesse, csaknem az összes műsorszóró antennarendszer rekonstrukcióját elvégzi.

A digitális televízió (DVB-T), rádió és mobil-televíziós szolgáltatások várhatóan idén decemberben indulnak el. A DVB-T lakossági lefedettsége 2008-ban közel 60 százalékos lesz, három telephellyel (Budapest, Szentes, Kabhegy). A hálózat 2009-ben újabb 8 telephellyel bővül, ezután a lefedettség 88 százalékosra nő, ezzel a digitális hálózat már meghaladja a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86 százalékos lefedettségét. A hálózat 2010 végére eléri a 95 százalékos lefedettséget.

A mobil-televíziós (DVB-H) szolgáltatás 2008-ban Budapesten és környékén indul el (16 százalékos lefedettséggel), 2009 végére további 7 nagyvárosban, valamint a Balaton környékén is elérhető lesz a szolgáltatás, így a lefedettség 30 százalékos lesz, amely 2012-re 50 százalékosra emelkedik. A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel már idén eléri a 31 százalékot, jövőre 44 százalékra emelkedik, a teljes kiépítésre 2013-ig kerül sor.

080905digitalis_01.jpg

Az új szolgáltatás elnevezése MinDigTV lesz (Mindenhol Digitális tévé), és túlnyomó részt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma nagy valószínűséggel már az induláskor a jelentősen emelkedhet a mostani analóg platform három adásához képest.

A közszolgálati csatornák, az m1, m2, Duna TV biztosan a kínálat részei lesznek, szándékuk szerint HD felbontásban. Az RTL Klub és a TV2 60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában - a 60 nap október 13-án jár le. Az ATV, Hír TV kódolt adása szerepelni fog a kínálatban, de még nem született döntés a részleteket illetően. Továbbá két televíziós csoport adott eddig szándéknyilatkozatot arról, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra, mint új, szabadon fogható csatorna.

Az Antenna Hungária 1999 óta MPEG-2 tömörítési eljárással folytatta a földfelszíni digitális televíziós kísérleteit, ám pályázatában az MPEG-4-es kódolást választotta, mivel a hatóság a tenderkiírásban egyértelműen ezt a korszerűbb, hatékonyabb technológiát támogatta, és ezáltal multiplexenként akár 8-12 SD csatorna (vagy 3 HD csatorna) átvitele lehetséges. A meglevő tető- vagy szobaantennák többsége alkalmas lesz a DVB-T jelek vételére, ezen túlmenően az adások vételéhez egy jelátalakító berendezésre (set-top-box) vagy integrált televíziókészülékre van szükség, beépített DVB-T MPEG-4 tunerrel. Számos set-top-box márka, típus és modell lesz a kínálatban, az eszközök beszerzése történhet közvetlen vásárlással vagy részletfizetéses konstrukció keretében. A vevőkészülékeket a lakosság a kiskereskedelmi hálózatokban vásárolhatja majd meg. A televíziós szolgáltatás már az induláskor tartalmazni fogja az elektronikus műsorújságot (EPG).

080905digitalis_03.jpg

A mobil-televíziós szolgáltatásokat az Antenna Hungária a mobilszolgáltatókkal együttműködésben kívánja bevezetni, a 16-20 csatornát tartalmazó szolgáltatás az AH-val szerződő mobilszolgáltatók kínálatában nagy valószínűséggel előfizetési díj fejében lesz elérhető, szintén idén decembertől. A rádiós szolgáltatásnál az AH szintén a korszerűbb DAB+ tömörítési eljárást választotta, ezzel akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. A szolgáltatás a Magyar Rádió közszolgálati adásait (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsorát biztosan tartalmazni fogja. Rajtuk kívül az Inforádió, a Klub Rádió és a Lánchíd Rádió jelezték eddig szándékukat a kínálatba történő bekerülésre.

A földfelszíni televíziós műsorszórás digitális átállását tájékoztatási kampány kíséri végig a 4 év során. Az Antenna Hungária az értéklánc minden tagját (állami intézmények, tartalomszolgáltatók, készülékgyártók és -forgalmazók) magába foglaló Digitalizációs Szervezet létrehozását tervezi, amely hatékonyabban tudja a digitális átállás kommunikációját megvalósítani. A hálózatüzemeltető ebben a folyamatban - külföldi példák alapján - számít az állami szerepvállalásra is. A lakosság tájékoztatása azért is szükséges, mert a jelenlegi analóg földfelszíni televíziós műsorszóró platformot 2011 végéig lekapcsolják, és helyét átveszi a digitális szolgáltatás. A tájékoztató kampánnyal a nézők az ősz folyamán találkozhatnak. A vevőkészülékek a szolgáltatás indulása előtt már kaphatóak lesznek a boltokban, és a könnyebb tájékozódás érdekében MinDigTV logót tartalmazó egyedi matricával kerülnek forgalomba.

A sajtótájékoztatón szó esett még a HD adásokról is. Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója szerint az idei év fordulópontnak számít a HD hazai elterjedésében. Ehhez hozzájárul a HD Ready termékek árának csökkenése, továbbá hogy a műsorszolgáltatók HD műsorgyártásra alkalmas infrastruktúrába ruháznak be (például Magyar Televízió), továbbá a HD minőségű tartalmak (filmek, sportesemények) sokasodása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.