Hirdetés
. Hirdetés

Az EU ejti az Apple elleni vizsgálatot

|

Az Európai Bizottság befejezte az Apple ellen folytatott vizsgálatot, miután a vállalat ígéretet tett az árak egységesítésére.

Hirdetés

Az Apple azt ígéri, hat hónapon belül csökkenteni fogja az egyesült királyságbeli iTunes online zeneboltjának árait, hogy azok összhangban legyenek az egységesített európai árakkal. Jelenleg ugyanis az árak Angliában a legmagasabbak azon országok közül, ahogy egyáltalán elérhető a bolt. (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország)

Az Európai Bizottság üdvözölte az Apple-nek az árak egységesítésére vonatkozó tervét. "A Bizottság támogatja az olyan megoldásokat, melyek segítségével a vásárlók profitálhatnak az egységes zeneletöltő piacon" - emelte ki nyilatkozatában Neelie Kroes, az EU versenypolitikai biztosa.

Steve Jobs, az Apple vezére szerint ez egy jelentős lépés a páneurópai zenei piac felé, és reméli, hogy a vezető zenei kiadók is a páneurópai szemléletet fogják előtérbe helyezni az árak kialakításánál. Az Apple ugyanis kifogásolja, hogy a kiadók magasabb áron engedik értékesíteni a zenéiket az Egyesült Királyságban, mint Európa többi részén. A vállalat azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a boltjából azon kiadók zenéit, amelyek nem csökkentik az áraikat az Egyesült Királyságban fél éven belül.

Az EU azt is kifogásolta, hogy az Apple zeneértékesítési megállapodásai olyan területi megkötéseket tartalmaznak, amelyek sértik az uniós versenyjogokat, mivel a vásárlók csak a saját országuk zeneboltjából tölthetnek le tartalmat. A vásárláshoz ugyanis olyan bankkártyára van szükség, amelynek kibocsátója az adott országban székel.

Az EU illetékese szerint nem született megállapodás az Apple és a kiadók között arról, hogy engedélyezzék a más országok zeneboltjából történő letöltést. Az Apple szerint a kiadók által kikötött szigorú szerzői jogi szabályozások miatt van szükség helyi iTunes oldalakra. Állítása szerint a vállalat megpróbálta rávenni a kiadókat, hogy enyhítsenek a megkötéseken, hogy egyetlen iTunes-ból vásárolhasson egész Európa, ám a tárgyalások nem vezettek eredményre.

A vizsgálat tehát anélkül zárult le, hogy a helyi zeneboltok kérdése megoldódott volna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.