Hirdetés
. Hirdetés

Az EU még vizsgálja a McAfee felvásárlását

|

Az Európai Unió kitolta az Intel-McAfee akvizícióval kapcsolatos versenyjogi vizsgálatának a határidejét.

Hirdetés

Az Intel 2010 augusztusában jelentette be, hogy fel kívánja vásárolni a McAfee-t. A cég döntése tulajdonképpen az egész piacot meglepte, ugyanis nem igen lehetett arra számítani, hogy a chipgyártó ilyen jelentős biztonsági vállalat bekebelezésén gondolkodik. Az akvizíciós folyamatok az elmúlt év második felében látszólag némiképp lelassultak, ami többek között annak volt betudható, hogy a hatóságok nagyon alaposan szemügyre vették a két vállalat összefonódásával kapcsolatos terveket. Az Egyesült Államokban az Intel könnyebben tudta meggyőzni a hatóságokat, ugyanis a cég december 21-én megkapta az engedélyt az FTC-től (Federal Trade Commission) az akvizíció lebonyolítására. Azonban az EU keményebb falatnak bizonyul.

 



December közepén a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az EU átfogó vizsgálatot indíthat az akvizíció miatt annak érdekében, hogy bizonyos versenyjogi problémákat alaposan átrágjanak. E hírek annyiban beigazolódtak, hogy az EU valóban nem adja könnyen a hozzájárulását az üzlet lebonyolításához. A vizsgálatok jelenleg is tartanak, sőt az illetékes hatóságok bejelentették, hogy az Intel-McAfee ügy lezárásának határidejét január 12-ről január 26-ára tolták ki. Ez az Intel számára abból a szempontból jó hír, hogy így nagyobb esélye van egy komolyabb vizsgálódás elkerülésére, amely akár négy hónapig is tarthatna. Egyes hírek szerint a vállalat folyamatosan egyeztet az EU megfelelő szerveivel, és már több kompromisszumos megoldást is kínált annak érdekében, hogy minél hamarabb megkaphassa az engedélyt a felvásárlásra. Az Intel által tett engedményekről azonban sem a vállalat, sem a hatóságok nem kívántak beszámolni.

A következő hetekben dőlhet el, hogy az Intelnek sikerül-e meggyőznie az EU-t arról, hogy a McAfee bekebelezése nem befolyásolja kedvezőtlenül a piaci versenyt. Az EU ugyanis korábban versenyjogi szempontok miatt fejezte ki az aggodalmát. Az trösztellenes bizottságának tagjai már a tervezett egyesülés ismertetése során személyes aggályokat tápláltak az üzlettel kapcsolatban, ugyanis szerintük az Intel piacvezető szerepe révén a McAfee privilegizált helyzetbe kerülhet a biztonsági megoldások piacán, ami jelentős versenyhátrányba hozhatja a konkurens gyártókat. Ezért az EU a McAfee legnagyobb versenytársait is megkérdezte arról, hogy mit gondolnak a felvásárlásról, és arról, hogy esetleg az Intel olyan technológiákat épít majd be a processzoraiba, amelyek csak a McAfee megoldásaival lesznek képesek együttműködni. Az eddigi hírek szerint a McAfee konkurensei különösebben nem kifogásolták a nagyszabású üzletet. Az Intel így egyelőre csak annyit közölt, hogy reményei szerint 2011 első félévében le tudja zárni a McAfee felvásárlását.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.