Hirdetés
. Hirdetés

Önállóan dönt az IBM számítógépes csúcsagya

|

A neuromorfikus lapkákból álló NS16e annyit fogyaszt, mint egy tablet, és bonyolultságban kezdi megközelíteni az emberi agyat.

Hirdetés

Az IBM elkészítette a világ legnagyobb olyan számítógépét, amelynek felépítése az emberi agyat utánozza, és önálló, intelligens döntéshozatalra képes. 

Az NS16e áramkörei az emberi agy neuronjainak és szinapszisainkat felépítését utánozzák. A gép 16 TrueNorth lapkát tartalmaz, amelyek hálózatban működnek: a rendszer bonyolultsága megfelel körülbelül 16 millió neuronnak és 4 milliárd szinapszisnak. Ez persze messze van az emberi agy 100 milliárd neuronjától és sok trillió kapcsolatától, de első lépésnek nem lebecsülendő. Az NS16e különböző tanulási modelleket és algoritmusokat használ, és döntéseit úgy hozza meg, hogy hasonló mintákat keres a korábbi és jelenlegi adatokban.

Az IBM fejlesztői szerint az agyat egyfajta szuperhatékony biológiai számítógépnek is fel lehet fogni, és az agyat utánzó rendszerektől azt várják, hogy a jelenlegi számítógépekhez képest sokkal több adatot, sokkal kevesebb energiával tudnak majd feldolgozni. A műfaj jelenlegi csúcspéldánya az NS16e, amely irtózatos teljesítményt nyújt, miközben csupán annyit fogyaszt, mint egy tablet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.