Hirdetés
. Hirdetés

Az infokommunikáció gyorsítja az ENSZ fenntartható fejlődési célok elérését

|

Az Ericsson és a Columbia Egyetem Föld Intézete által közreadott új jelentés kiemeli az IKT-nek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok 2030-ig történő gyorsabb elérésében játszott szerepét.

Hirdetés

"Az IKT használata és a szélessávú hálózatok telepítése mögött jelentős társadalmi célok húzódnak, hogy fejlesztéseket hozhassunk az egészségügyi, oktatási, fizetési, üzletfejlesztési és mezőgazdasági területeken - és akár a békéltetési műveletekben is." - mondta Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem Föld Intézetének professzora.

A célkitűzések komoly áttöréseket követelnek 2030-ig: többek között az éhezés és a szegénység megszüntetését, valamint az egészségügy és az oktatás fejlesztését, a környezet védelmét és a békés társadalmak építését.

A célkitűzések jó része azonban az eddigi gyakorlattal nem valósítható meg. Átalakulást elősegítő megoldásokra van szükség, valamint új típusú partnerségi viszonyokra kormányok, a magánszektor, a nemzetközi szervezetek, a civil társadalom és a tudomány között.

Elaine Weidman-Grunewald, az Ericsson Fenntarthatóságért és Vállalati Felelősségért felelős alelnöke elmondta: "Az IKT az összes Fenntartaható Fejlődési Célra pozitív hatással van. Ha elfogadjuk, hogy a szélessávú hálózat létfontosságú infrastruktúra a 21. században, lerakhatjuk egy korábban sosem látott társadalmi és gazdasági fejlődés alapjait. A legújabb jelentés egyfajta felhívás a kormányok felé, hogy a technológia, a beruházások és az új típusú partnerségek kihasználásával érjék el a célkitűzéseket, és biztosítsák, hogy senki ne maradjon le."

Az "IKT és a célkitűzések: hogyan gyorsíthatja az információs és kommunikációs technológia az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok elérését" című jelentés többek között a következőket részletezi:

  • A szélessávú elérés telepítésének jelenlegi állapota: 2021-re a világ lakosságának 90%-ának lesz hozzáfárése a szélessávhoz, bár sok még a teendő az olyan univerzális lefedettség eléréséhez, amely tartalmazná az összes iskolát és kórházat.
  • Öt módszer, amellyel az IKT segít a változások megvalósításában: az elterjedés sebessége és nagyságrendje; csökkentett telepítési költségek; a társadalmi tudatosság növelése; innovációs, csatlakoztatási, hatékonyság-növelési és hatásfok-javítási előnyök minden szektorban; gyors fejlesztési sebességek.
  • Esettanulmányok arra, hogyan segíthet az IKT a célkitűzések elérésében: áttörések a digitális oktatásban, e-kormányzatban és az egészségügyben, a mobil pénz területén, valamint új üzleti modellek az eddig nem csatlakozottak felzárkóztatásához.
  • A jelenlegi célkitűzés-indikátorok elemzése: kiemelve a megfelelő intézkedések hiányát a technológiai átalakulás kihasználására, és az új indikátorok szükségességét.
  • Ajánlások minden kiemelt szektorra vonatkozóan az IKT-nek a célkitűzések 2030-ra történő eléréséhez való felhasználására: ahhoz, hogy a technológia és az innováció segítsen elérni az átalakulást segítő változásokat a szükséges sebességgel és nagyságrendben, három fő szempontnak kell érvényesülnie - megfelelő irányelvek rendszerének, erős partnerségeknek kell létrejönni a köz- és magánszféra között (PPP - Public - Private Partnership), valmint elegendő magán és állami beruházásnak kell megvalósulni.

A jelentés a 26. Világgazdasági Fórummal (WEF) egyidőben jelent meg, amelyet Afrikában, a ruandai Kigaliban tartottak 2016. május 11 - 13. között. A fórum témája "Afrika erőforrásainak összekapcsolása a digitális átalakulás segítségével" volt, és a rendezvényen az Ericsson bejelentette, hogy a technológiai tanácsadó szerepét vállalja a SMART Afrika Szövetségben a hálózatba kapcsolt és teljes mértékben működő, tudásalapú társadalom felépítése érdekében Afrikában. 

A teljes jelentés itt letölthető:  http://www.ericsson.com/res/docs/2016/ict-sdg.pdf

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.