Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel beszáll az OLPC projektbe

|

Az új megállapodás mind a nonprofit kezdeményezés, mind a chipgyártó számára komoly stratégiai váltást jelent.

Hirdetés

Nicholas Negroponte, az OLPC (One Laptop Per Child - azaz Minden Gyermeknek Laptopot) projekt alapítója még májusban azt nyilatkozta, hogy az Intel "szégyellhetné magát", amiért megpróbálja aláaknázni a kezdeményezést. Negroponte egyenesen azzal vádolta az Intelt, hogy azért kínálja saját olcsó noteszgépét, a Classmate PC-t az előállítási költség alatt, hogy kiszorítsa az OLPC-t a piacról a fejlődő világban.

"Ami történt, megtörtént" - nyilatkozta az Intel részéről Will Swope a BBC News weboldalának. "De előbbre léptünk, és ez lehetővé teszi mindkét szervezetnek, hogy jobb munkát végezzen és jó hatással legyen arra, amit mindketten nagyon szeretnénk elérni, vagyis hogy segítsünk a gyermekeken a világon minden részén." Negroponte pedig a következőket mondta: "Az Intel napjaink egyik legnagyobb technológiai fejlesztőként csatlakozik az OLPC-hez, segítve azt, hogy elérjük a világ gyermekeit. Az együttműködés azt jelenti, hogy a lehető legtöbb noteszgép fog eljutni a gyerekekhez." A világ gyermekei tehát nem mondhatják, hogy senki sem törődik velük, azonban a listának még nem is értünk a végére.

Az új megállapodás szerint az Intel csatlakozik ahhoz a 11 céghez, amely már partnere az OLPC-nek. Az igazán érdekes az, hogy az olyan cégek mellett, mint a Google vagy a Red Hat, a listán megtaláljuk a nagy Intel riválist, az OLPC-gépek központi egységét szállító AMD-t is. "Üdvözöljük az Intel hozzáállásának nyilvánvaló megváltozását, és biztosak vagyunk abban, hogy képesek pozitivan hozzájárulni ehhez a nagyon értékes projekthez, amely a világ gyermekeinek javát szolgálja" - olvasható az AMD nyilatkozatában. Hiába, most jó gyereknek lenni.

Ami a - nem kicsit szirupos - nyilatkozatokon túl az ügy mögött rejlik, az színtiszta üzlet. Az kétségtelen, hogy az olcsó laptopok előállításának és eladásának ötlete az OLPC XO-ból eredeztethető. De szó sincs már arról, hogy az egész az "adjunk el olcsó gépeket a fejlődő világban, hogy segítsünk ezzel is tudást plántálni a lurkók kobakjába" nemes célról szólna. Az Intel Classmate PC-je más - szerintünk egyébként sokkal életszerűbb - megközelítésével még ezt a célt tűnt szolgálni, úgy, hogy "valódi", kereskedelmi operációs rendszerek (Windows, Linux) futhatnak rajta, és ezzel egy valódi felhasználói tudást is közvetít, amire az OLPC XO egyedi operációs rendszere miatt nem képes. Viszont az Asus Classmate PC-n alapuló Eee PC-je már egyértelműen nem erről szól. A nyár végére várható, ultrahordozható gép - mint arról beszámoltunk - olyan kommunikációs és számítási képességekkel bír, amelyek a klasszikus laptop feladatokra - táblázatkezelés, szövegszerkesztés, webböngészés, elektronikus levelezés - teszik alkalmassá.

Az Intel csatlakozásával nincs szó arról, hogy az AMD-alapú XO-ba Intel processzor kerülne - legalábbis most még nem. Mindazonáltal az XO-k háttérbázisaként működő szerverek Intel alapúak lesznek. Swope erről így nyilatkozott: "A döntéseket azzal kapcsolatban, hogy milyen hardver kerül az XO-ba, az OLPC hozza. Az OLPC majd eldönti, hogy mely termékeket választja ki és melyeket nem". Mindazonáltal az OLPC jelezte: megfontolják, hogy Intel lapkák kerüljenek a gépeikbe a jövőben. Walter Bender, az OLPC szoftverfejlesztési vezetője a BBC News weboldalának azt nyilatkozta, hogy szerinte az OLPC végül különböző hardverre épülő gépeket forgalmaz majd. "Azt gondolom, hogy teljes termékcsaládot fogunk kínálni, amelynek tagjai az igények széles skáláját lesznek képesek kielégíteni. Az Intel pedig a része lesz ennek a keveréknek." Az együttműködés kifizetődő lehet a szoftverfejlesztők számára is, hiszen az eltérő platformok több programmal lesznek kompatibilisek, mint az XO jelenlegi, Linux alapú, speciális operációs rendszere.

Ami az árakat illeti: Az XO 250 ezer darabos tételekben vásárolható meg, jelenleg 176 dolláros darabonkénti áron. A cél az, hogy ezt 100 dollárra szorítsák le. Az Intel nyilatkozata szerint már most Classmate PC-k "ezreire" van megrendelése, amelyek több mint 200 dollárba kerülnek, de az OLPC XO-hoz hasonlóan az ár csökkentését tűzték ki célul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.