Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel halálra ítélte a Core 2 processzorokat

|

Ezek már nem kapják meg az új Spectre biztonsági javításokat. De más régi CPU-k is mennek a levesbe.

Hirdetés

Hirdetés

Az Intel több hónapos hosszú menetelése, amit a kritikus Meltdown és Spectre sebezhetőséget orvosló CPU mikrokódos javítások kidolgozásáért indított el, a végéhez közelít, de néhány régebbi processzor, amelyhez firmware frissítést ígértek, nem fogja megkapni az áhított kódokat.

A lapkagyártó legújabb mikrokódos frissítéseire vonatkozó infók szerint a Penryn (2007), Yorkfield (2007), Wolfdale (2007), Bloomfield (2008), Clarksfield (2009), Jasper Forest (2010), and Atom "SoFIA" (2015) architektúrákon alapuló CPU-knál beszüntették a fejlesztést.

A mikroarchitektúrák és mikrokódos lehetőségek felmérése után ugyanis az Intel úgy határozott, hogy ezekhez a termékekhez nem ad ki mikrokód frissítést, többek között azért, mert a kereskedelmileg elérhető rendszerszoftver-támogatás korlátozott, és a fogyasztói visszajelzések szerint ezeket a processzorokat főleg olyan "zárt rendszerekben" használják, ahol a külső támadás veszélye csekélyebb.

Ez a lépés az utolsó szöget is beveri a Core 2 lapkasorozat koporsójába, amelyben az Intel első négymagos processzorai debütáltak. Néhány első generációs Core CPU-ra, köztük az Intel Core i7-970-re, 980-re, 980X-re és 990X-re ugyancsak megy a levesbe.

A döntés mégsem meglepő. Sőt, korábban épp azon csodálkoztak a szakértők, hogy az Intel tízéves processzorokhoz is javításokat akart készíteni, holott a firmware frissítését nem is közvetlenül a lapkagyártótól kapják a felhasználók, hanem az alapkártya BIOS frissítésével jutnak hozzá. Az alapkártya-gyártók pedig aligha álltak volna neki ősrégi CPU-khoz BIOS-t barkácsolni pusztán azért, mert az Intel megküldte nekik az új mikrokódot.

Viszont az Intel becsületére legyen mondva, hogy a kissé túlkoros, de még mindig népszerű Sandy Bridge és Ivy Bridge tényleg megkapta a frissítést.

Ugyanakkor a firmware frissítése csak az egyik összetevője a támadások kivédésének. Érdemes frissen tartani a vírusellenes szoftvereket, mert a biztonsági kutatók már találtak olyan vírusokat, amelyeket kifejezetten ezeknek a sebezhetőségeknek a betámadására fejlesztettek ki a kiberbűnözők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.