Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel konszolidálja hatalmas adatközpontjait

|

A chipgyártó négy év alatt negyedmilliárd dollár megtakarítást vár az optimalizálástól, amelynek során korszerű gépekre cseréli régi szerverparkját, és növeli az erőforrások kihasználtságát.

Hirdetés

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel 2007-ben, egy négyéves terv keretében megkezdte hatalmas adatközpontjainak konszolidálását. Diane Bryant, a vállalat informatikai vezetője egy keddi rendezvényen arról beszélt, milyen elvek mentén optimalizálják a szerverparkot, amelynek következtében az Intel 2015-ig közel 250 millió dollárt takaríthat meg. A vállalat 147 adatközpontot üzemeltetett, ezt a számot most 70-re csökkentették, így már 2008-ban 45 millió dollárt írhattak jóvá költségoldalon, idén pedig a gazdasági váltság által megkövetelt szigorú költségvetés miatt további lépésekre készülnek.


A régebbi szerverek üzemeltetési, karbantartási költsége jóval magasabb, mint a korszerűeké. A konszolidálás során a tervezőmérnököknek olyan szempontokat kellett figyelembe venniük, mint a teljesítmény és az erőforrások optimális kihasználása, hiszen a szerverek jelentős része sosem futott megfelelő terheléssel; az energiafelhasználás, beleértve a szerverek fogyasztását és a redundáns áramellátást; a hűtés, ami szintén komoly energiafogyasztással jár, és technikailag is korszerű megoldást igényel; valamint az üzemeltetéssel és a támogatással kapcsolatos egyéb költségek. A korszerűbb szerverek kevesebb áramot fogyasztanak, így ezek beüzemelése már önmagában költségmegtakarítást jelent.

A vállalat Nehalem-alapú, négymagos Xeon processzorokra cserélte az egymagos Xeon chipeket, ami jelentős teljesítménynövekedést eredményezett. Az Intel körülbelül 100 ezer szerverrel dolgozik, ezek közül 80 ezret nagy számítókapacitást igénylő műveletekre (HPC - High Performance Computing) használnak. A mérnökök virtualizációs megoldásokkal 85 százalékra emelték a HPC-szerverek kihasználtságát, anélkül, hogy túlterhelték volna a rendszert. A vállalat 20 ezer, általános felhasználású kiszolgálója pedig 65 százalékos terhelés mellett működik. Bryant szerint ezek jó mutatók, figyelembe véve, hogy néhány évvel korábban az adatközpontok 10-15 százalékos kihasználtság mellett működtek.

A Data Center Knowledge oldalon megtekinthető egy érdekes videó, amelyben Tom Greenbaum adatközpont-üzemeltető menedzser mutatja be az Intel egyik felújított szerverparkját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.