Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel önvezető techológiai cége, a Mobileye tőzsdére, a pénz chipgyárakra megy

|

A befolyó pénz egy részét további chipgyárak építésére fordítja.

Hirdetés

A Mobileye önvezető technológiai cég, amelyet az Intel még 2017-ben 15,3 milliárd dollárért vásárolt meg, tőzsdei bevezetés iránti kérelmet nyújtott be az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC). Amikor az Intel tavaly év végén bejelentette a Mobileye tőzsdére vitelének tervét, az autonóm vezetéssel foglalkozó cég értékelését 50 milliárd dollár fölé várták. Most a Bloomberg szerint az Intel arra számít, hogy a Mobileye-t 30 milliárd dollár körülire értékelik, a szárnyaló inflációs ráták és a rossz piaci körülmények miatt. Ettől függetlenül, ha a tőzsdei bevezetésre még idén sor kerül, akkor is az egyik legnagyobb durranás lesz az Egyesült Államokban 2022-ben.

Az Intel meg kívánja tartani többségi részesedését a Mobileye-ban, de Pat Gelsinger vezérigazgató korábban azt mondta, hogy a tőzsdére vitel könnyebb növekedési lehetőséget nyújtana. Azt is elmondta, a vállalat azt tervezi, hogy a tőzsdei bevezetésből befolyó pénz egy részét további chipgyárak építésére fordítja.

Hirdetés

Az Intel 2021-ben fedte fel nagy és merész öntödei ambícióit, amikor bejelentette, hogy a vállalat 20 milliárd dollárt fektet be két arizonai gyártóüzembe. Akkoriban Gelsinger még azt is kijelentette, hogy az Apple-üzletre pályázik. Az év elején a vezérigazgató elárulta, hogy újabb 20 milliárd dollárt szán két gyártóüzem építésére az ohiói Columbusban. A vállalat arra számít, hogy ez a létesítmény végül "a bolygó legnagyobb szilíciumgyártó telephelyévé" válik.

A Mobileye a SEC-hez benyújtott bejelentésében nem részletezte, mennyibe kerülne egy részvény. Azt azonban tudatta, hogy a tőzsdei bevezetésből származó bevétel egy részét adósságok kifizetésére fogja fordítani. A cég a bejelentésben beszélt a cég történetéről is, és arról, hogy bevétele a 2019-es 879 millió dollárról 2021-re 1,4 milliárd dollárra nőtt, ami 43 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.