Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel új generációja - elrajtolt a Santa Rosa

|

Az első Centrino notebook négy éve jelent meg, és azóta minden generációban jelentős újításokat vezettek be. A gépek gyorsabbak, megbízhatóbbak és hosszabb üzemidőre képesek.

Hirdetés

A tegnap bejelentett, új generációs Centrino, avagy ismertebb nevén Santa Rosa jelentős újításokat hoz magával, amelyek lehetővé teszik, hogy a mobilszámítógépek egy szinttel feljebb léphessenek a notebookok evolúciójának lépcsőjén. Az újítások a gép több területét is érintik. A Merom-magos Core 2 Duo processzorok továbbra is 65 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, azonban külső órajelük 667 megahertzről 800 megahertzre emelkedik, és új energiagazdálkodási szolgáltatásokat kaptak, mint például a továbbfejlesztett Deeper Sleep (új nevén Enhanced Intel Deeper Sleep) és Super Low Frequency Mode.

Az új processzorok mellett az asztali gépekből már ismert P965 Express - más néven Broadwater - mobil változata, a PM965 lapkakészlet dolgozik, amit az ICH8M déli híd egészít ki. Ez utóbbi tíz USB 2.0-, 3 darab SATA II- és hat darab x1 PCI-Express eszköz kezelésére képes. Természetesen a déli hídból nem maradt ki a gigabites hálózati vezérlő és az Intel Active Management Technology 2.5 sem. (Utóbbival a Centrino Pro néven futó üzleti modellekben találkozhatunk, szemben a Centrino Duo jelölésű termékekkel.)

centrino.jpg

A Santa Rosa videóvezérlője is teljesen megújult, és az 500 megahertzes GMA X3100 IGP maximálisan támogatja a Vista Aero felületét is. A Wi-Fi hálózati vezérlők terén is előrelépést jelent a Santa Rosa, bár az Intel meghagyta annak lehetőségét, hogy a gyártók a régebbi Intel PRO/Wireless 3945ABG vezérlőt használják az új Draft-N szabványú Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN helyett - ez kétszeres hatótávolságot és másodpercenként 300 megabites átviteli sebességet tesz lehetővé.

A sokat emlegetett Robson, végleges nevén Intel Turbo Memory szintén opcionális lehetőség a gyártók számára. A Turbo Memory egy 512-1024 megabájtos NAND Flash memória az alaplapra integrálva, mely felgyorsítja az alkalmazások betöltését és az operációs rendszer indulását.

A Santa Rosa alapú notebookok hamarosan megjelennek a Sony, Lenovo, Fujitsu, Asus, HP és a Dell kínálatában.

centrino2.jpg
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.