Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel robbantani készül a mobilpiacon

|

A mobileszközök fergeteges fejlődése az utóbbi években alaposan átrajzolta az információs- és kommunikációs technológiák felhasználási módszereit, szokásait, területeit, s a gyártókat az új pályán folyó verseny lépéskényszerbe hozta. Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója a közeljövő fejleményeiről beszélt.

Hirdetés

Ma már 3 milliárd ember csatlakozik az internetre, következésképpen legalább ennyien használnak valamilyen számítógépet, hogy elérjék a hálózatot. Továbbá vannak a világnak olyan (többnyire fejletlenebb) részei, ahol a kommunikációs alapinfrastruktúra mobilhálózatokon zajlik. Ez a fejlemény rámutat a nagy változásra, amely a tartalom létrehozásának és fogyasztásának egymástól való elválását jelenti, ami új eszközök megjelenését és elterjedését hozta magával – mutatott rá Gacsal József.

Az okostelefonok forradalma – habár a legfejlettebb régiókból indult el – a legmélyebb változásokat a fejletlen területeken hozta, például Afrikában vagy Dél-Ázsiában. Ezeken a helyeken az emberek nem tudnának megvásárolni egy fejlett notebookot, mert ehhez a jövedelmük nem volna elég. De minek is tennék, hiszen nem tudnák kihasználni a képességeit. Egy okostelefonnal azonban nem lehet kényelmesen digitális tartalmat létrehozni, szövegfájt, Excel táblázatot, prezentációt, fotót, hangfelvételt és ezek módosításait. De lehet tartalmat fogyasztani, mert a képek, videók nézegetetése, a közösségi médiumok használata vagy az internet böngészése nagyon is lehetséges ezekkel az eszközökkel, amelyek egészen olcsók is lehetnek. Azaz a tartalomfogyasztást ma már a fejletlen infrastruktúra vagy az alacsony jövedelmek sem akadályozzák. Másrészt a piacon nagyságrendekkel több a tartalomfogyasztó, mint a tartalom előállító, s arányaiban mind kevesebb a professzionális szereplő, különösen az IT-profi. Azaz az okostelefonok és a tabletek irányába való elmozdulás tömeges és teljes mértékben globális lett, amire a számítógépgyártóknak reagálniuk kell – vélekedett Gacsal József.

E reakció leglátványosabb eleme a vékonygépek megjelenése volt, amelyek azonban még nem érték el teljesen a nekik szánt funkcionalitást és minőséget. Most az Intel prognózisa szerint az átalakulás közepén tartunk, azaz az igazi ultrabookokra még legalább egy évet várni kell. Ezek az eszközök azonban máris megfelelnek bizonyos előírásoknak, amelyek a fogyasztók számára a minőség és a könnyebb használat miatt fontosak. Például ha a képátlójuk 14 hüvelykes vagy kisebb, akkor a vastagságuk nem lehet több 18 milliméternél, nagyobb képátló esetén pedig 21 milliméternél, a rendszer betöltése nem tarthat tovább 7 másodpercnél, s az üzemidejük legalább 5-7 óra kell, hogy legyen.

De ezek még hagyományos laptop elrendezésű gépek. Az év végére viszont megjelennek az üzletekben az első kifordítható képernyővel szerelt modellek, amelyek a helyzettől függően használhatók laptopként vagy tabletként. Ma már az ultrabookot azzal is meghatározzák, hogy a gyári készletben benne van-e a rácsatlakoztatható vagy beépített billentyűzet? Ha igen, akkor ultrabookról beszélhetünk, ha nincs, akkor táblagépről. A jövő év közepén megjelennek a tabletté átalakítható vállalati igényeknek megfelelő gépek is. És ha piacra lépnek az új chipek is, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy egy gép egyszerre legyen táblagép és notebook. Ehhez csatlakozik még a Windows 8, amit már felkészítettek erre az új világra – mutatott rá a közeljövő fontos újdonságaira az Intel Hungary szakértője.

Azok az emberek, akik megszokták, hogy otthon az új technológiákat használják, ezeket az eszközöket beviszik a munkahelyükre. Ez a folyamat a konzumerizáció, amelyben a felhasználók diktálják a professzionális felhasználás bizonyos trendjeit is. De a felhasználó otthon nem sokat törődik a rendszerfrissítéssel, titkosítással, mentésekkel stb, amit egy vállalati ember nem engedhet meg magának. Meg kell szülni azokat a technológiákat, amelyek a Windows 8, Apple, ARM és Android alapra dolgozó gyártók termékeit is képesek kezelni a vállalati környezetben. A konzumer technológiáktól el kell jutni a biztonságos professzionális környezetben használható megoldásokig – magyarázta a szakember

Meg kell nézni a virtuális konténereket és más technológiákat, amelyek lehetővé teszik, hogy távolról törölhessék egyes gépek tartalmát, vagy automatikus törlés következzen be, ha a gép nem érzi biztonságban magát. A vállalatok biztosan tudni akarják, hogy védve vannak az értékeik. Ezért a technológiai cégeknek, így az Intelnek is, az a feladatuk, hogy olyan hardveres megoldásokkal álljanak elő, amelyek a biztonság iránti igényt kielégítik. Ez a nagy feladvány a számunkra – hallottuk Galcsal Józseftől –, hiszen be kell törnünk ezekre a piacokra az Intel architektúrákkal. A mi termékeinkről köztudott, hogy energiahatékonyak, gyorsak. De az Intel abban jó, hogy bonyolult processzorai bonyolult utasításokat tudnak gyorsan feldolgozni. A konkurencia kisebb utasításkészlettel működő termékei a mobilpiac robbanásakor előnyre tettek szert. De a mobilpiaci változások második fejezete most kezdődik.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.