Hirdetés
. Hirdetés

Az intelligens csavar jelzi, ha meglazult

|

A biztonság szempontjából kritikus infrastruktúrák stabilitását folyamatosan, távolról is szemmel lehet tartani.

Hirdetés

A csavarok a munkadarabok összekapcsolásának bevált eszközei, mindaddig, amíg tartanak. A csavarok azonban különféle okok miatt kilazulhatnak. A jövőben azonban e kötőelemek figyelmeztetnek majd, ha már nincsenek eléggé meghúzva.

A Fraunhofer intézet CCIT részlege kifejlesztett egy technikát a csavarkötések stabilitásának távolról történő figyelésére. Ehhez a csavar egy alátétet kap, amely érzékelőként működik. Ezen az alátéten egy piezorezisztív vékony réteg található, amely érzékeli az előfeszítő erőt, amely akkor lép fel, amikor a csavart három ponton meghúzzák. Ha ez az előfeszítő erő megváltozik, akkor a bevonat elektromos ellenállása is megváltozik.

Hirdetés

Ezt az ellenállás-változást egy rádiómodul jelzi. Ez elküldi ezeket az információkat egy bázisállomásnak, amely figyeli az objektum összes releváns csavarját.

A Mioty rádióprotokoll - amely szintén a Fraunhofer fejlesztése - több kilométeres átvitelt tesz lehetővé, de nagyon kevés energiát kíván. Például a szélerőművek csavarkötéseit folyamatosan ellenőrizni lehet. A rendszer többféleképpen konfigurálható: a csavarkötések állapota meghatározott időközönként, folyamatosan vagy állapotváltozás esetén továbbítható.

"Ezzel a távfelügyeleti rendszerrel most először lehet a biztonság szempontjából kritikus infrastruktúrák stabilitását folyamatosan, távolról is szemmel tartani, és minden egyes releváns csavart valóban ellenőrizni. Például a híd vagy szélturbina vizsgálatakor a szakembernek nem kell külön-külön minden csavart a helyszínen ellenőrizni, hiszen rádión minden adat megérkezik a szervizbe" - mondta Peter Spies, a Fraunhofer projektmenedzsere.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.