Hirdetés
. Hirdetés

Az internetes tartalomszolgáltatók betartották a kampánycsendet

|

A magyar internetes oldalak döntő többsége tiszteletben tartotta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait, így az internet szempontjából elmondható, hogy az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás.

Hirdetés

A legtöbb tartalomszolgáltató felhívta a figyelmet a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt. Az MTE Választási Monitoring Bizottsága 45 alkalommal talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet sértő tartalmat, de a bizottság felszólítását követően a legtöbb oldal haladéktalanul módosította vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat. A testület csak egy esetben észlelt komolyabb kampánycsend sértést, az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál.

A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 600 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróbaszerűen, vagy bejelentés alapján. Idén az ellenőrzött honlapok üzemeltetői közül a szokottnál többen hívták fel figyelmet az MTE Választási Tartalomszolgáltatási Kódexére és a Bizottság minden korábbinál több együttműködő és támogató levelet kapott - számolt be Barlai Réka, az MTE monitoring bizottságának vezetője.

A független tartalomszolgáltatók illetve a párthonlapok esetében a bizottság 15 felszólító levelet küldött ki, azonban csak néhány komolyabb kampánycsendsértést észlelt: a Mancs.hu oldalán pártpreferenciákra vonatkozó szavazás zajlott. Ezenkívül szabálytalanságok történtek többek között a Metro.hu, a Demokrata.hu, a Localinfo.hu és a Kuruc.info oldalakon. Figyelmeztetést kapott továbbá a felhasználói tartalmaik ügyében a Portal.Jobbik.net.

A Monitoring Bizottság egy esetben a Kuruc.info esetében észlelt olyan súlyú kampánycsend-sértést, hogy az ügyben bejelentést tett az Országos Választási Bizottságnál. Az MTE Monitoring Bizottságamonitoring-csoportja a választási eljárásról szóló törvénybe ütköző tartalomra minden esetben felhívta az érintett tartalomszolgáltató figyelmét és jogsértő tevékenységének lehetséges jogkövetkezményeiről is értesítette őket.

A bizottság összegzése szerint a nagyobb tartalomszolgáltatók, a legtöbb párt, illetve a politikusok oldalai - ideértve a blogokat - betartották a Kódex vonatkozó rendelkezéseit. Általában elmondható, hogy az eddigi választások közül ez volt a legetikusabb, a tartalomszolgáltatók legnagyobb része felhívta a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt.

Számos fórumot lekapcsoltak a kampánycsend idejére és volt olyan oldal is, amely a teljes tartalmát elérhetetlenné tette a kampánycsend idejére.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már öt alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején és legutóbb a 2004-es európai parlamenti választások során, illetve a 2004-es népszavazás alkalmakor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.