Hirdetés
. Hirdetés

Az iPad miatt perelhetik az Apple-t

|

Egy tábla PC-ket forgalmazó kínai vállalat perre menne az Apple-lel. Az ok az iPad egyik termékükéhez hasonló formaterve. Közben a márkanév jogait magáénak követelő Fujitsu is jogi lépéseket fontolgat.

Hirdetés

A kínai Great Loong Brother Industrial, amely tavaly kezdte forgalmazni kérdéses, P88-as márkajelű táblagépét, egyik telefonon nyilatkozó vezetője, bizonyos Mr. Wu tájékoztatása szerint jogi lépéseket fontolgat az amerikai óriáscég ellen.

A cég székhelye a dél-kínai Shenzen, egyebek mellett olcsó mobiltelefonokat gyártó üzemeiről nevezetes: a "shanzhai" vagy "bandit" becenéven emlegetett készülékek általában népszerű márkák termékeinek - mint például az iPhone - silány utánzatai. "Ebben az esetben senki sem vádolhat minket ötletlopással, hiszen a mi készülékünk jött ki elsőként" - hangsúlyozta Wu.

A P88 valamivel nehezebb, mint az iPad, és a rendelkezésre állási ideje is jóval rövidebb: aktív használat mellett alig egy órát bírja az akkumulátora, míg az Apple "konkurens termékét" akár tíz órán keresztül is használhatjuk egyetlen feltöltéssel. Hasonlóság, hogy mindkét eszköz érintőképernyős, fekete a borítása, és hasonló - a P88 esetében 10,2, az iPad esetében 9,7 hüvelyk - a képátmérője. Wu elmondása szerint a cég termékeit az Egyesült Államokban is forgalmazzák, azt azonban nem közölte, pontosan hol.

Az Apple mindeddig nem kommentálta a hírt.

A kínai "elektronikai szürkegazdaság" szereplői meglepően gyorsan reagáltak az iPad piacra vezetésének hírére. Egy ismert aukciós oldal, a Taobao.com számos előrendelést regisztrált, az első iPadeket várhatóan Hongkongba szállítják majd. Az iPhone-hoz, vagy a HTC Heroe-jához hasonlóan népszerű készülékek gyakran illegálisan jutnak be Kínába, ahol aztán internetes oldalakon vagy elektronikai termékeket kínáló bazárokban értékesítik őket.

A Fujitsu is perel?

Időközben problémák adódtak az iPad névvel is. A Fujitsu ugyanis bejelentette, birtokában vannak a márkanév jogai, így ha iPad néven jelenik meg az Apple készüléke, akkor a cég védjegybitorlást követne el.

A japán Fujitsu nagyvállalat nyolc éve jelentette meg Windows CE.NET 5.0-át futtató kézi számítógépét. 2003-ban szabadalmi kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok illetékes szervéhez, de az eljárást felfüggesztették, mivel egy másik cég már 2000-ben kérte az "iPad" név levédését. A japánok 2009 júniusában újra benyújtották igényüket a név használatára, de kérelmüket azóta sem bírálták el.

Az Apple először tavaly júliusban próbálta lekötni a kérdéses szabadalmat, Trinidad és Tobagóban, majd szeptemberben, októberében és decemberben is adott be kérelmet az USA Szabadalmi Hivatalához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.