Hirdetés
. Hirdetés

Az IT jövője a HP szerint

|

Nagy szavak Frankfurtból - az amerikai vállalat szerint a felhő, az információ-optimalizálás és a biztonság hajtja előre a vállalatot. De mi a helyzet az Autonomy 8 milliárdos leírásával?

Hirdetés

Pénzügyi alapok
A tegnapi nap során Meg Whitman, a Hewlett-Packard CEO-ja személyesen jelent meg a több mint 9000 résztvevő előtt, hogy beszámoljon a vállalat jövőjéről, a HP Discover 2012 eseményen. Ennek során kiemelte a kutatás/fejlesztéssel foglalkozó részleg erejét, elismerve ugyanakkor a cég hiányosságait az új technológiák gyakorlatba ültetése kapcsán. Elmondása szerint a következő 12 hónap során komoly figyelmet kap majd a terület.

Természetesen nem maradhatott el a pozitív eredményeket ismertető lelkes beszéd sem, melynek során Whitman megemlítette, hogy a 120 milliárd dolláros bevételt generáló HP a 10. legnagyobb amerikai cég, és negyedik pénzügyi negyedévükben 4,1 milliárd dolláros cash flow-t értek el. Hatásvadász módon olyan cégekkel hasonlította össze a Hewlett-Packardot, mint a Coca Cola, a Disney, a FedEx, mely vállalatoknál jobbnak bizonyult a HP. Az elmúlt év során egyébként 5,6 milliárd dollárral csökkentették nettó adósságállományukat, és ez a csomagolástól függetlenül elismerésre méltó eredmény.

Hirdetés

Ugyanakkor a nagy kérdés, miszerint mi lesz az Autonomy sorsa – különösen annak 8 milliárdos veszteség-leírását követően – nem kapott egyértelmű választ. Azt viszont megerősítette, hogy továbbra is számítanak a struktúrálatlan adatok elemzésére, az emberi információ megértésére használható technológiára: „100 százalékig elkötelezettek maradunk az Autonomy iparágvezető technológiáihoz és csapatához. Nagy izgatottsággal várjuk a fejlesztési sorban álló innovációk beérését” – használt fennkölt szavakat Whitman.

Változó korban
A HP-t érzékenyen érintette az elmúlt néhány év változása. A személyi számítógépes üzletág, a nyomtatói és vállalati részlegek már nem muzsikálnak úgy, mint pár éve. Ennek tükrében nem meglepő a vállalat kihívásokra adott válasza. A konvergens felhő, a biztonság és az információ-optimalizálás jelenti a cég életében a jövő kulcsszavait. Ehhez igazodnak a fejlesztések is, például a Project Moonshot néven említett, mely ultraalacsony fogyasztású szerverek létrehozására törekszik, a komplexitás és a költségek csökkentése mellett. Az adatközpontokra nem csak hardveres szinten tekint a vállalat; a konvergens felhő jelszava alatt egyesíti a hagyományos IT infrastruktúra menedzselését a magánfelhőkkel és a menedzselt/nyilvános felhőkkel. Ebben segítik már meglévő tapasztalatai: a Hewlett-Packard több mint 200 vállalati felhőt kezel, köztük a világ legnagyobb magánfelhőjének számító példányt, 50 petabyte adattal.

Ügyfelei közül az egyik leghíresebb személyesen is képviselte magát a frankfurti rendezvényen: Jeffrey Katzenberg, a Dreamworks társalapítója és vezetője arról igyekezett meggyőzni a közönséget, mennyire fontos a digitális animáció fejlődését tekintve az IT-s rendszerek evolúciója. Akkor, amikor a legmodernebb alkotásokhoz átlagosan már félmilliárd állomány tartozik, mire elkészül a film, az elmúlt évtized technológiája nem nyújt hatékony hátteret. A Dreamworks egyébként a Shrek óta minden egyes animációs filmjéhez a HP megoldásait használta, és az elsők között aknázták ki a HP felhő-technológiájában rejlő lehetőségeket is.

Big Data
Közhely, hogy informatika nélkül megállna az élet, de tény: ma már nincsen olyan iparág, ami ne támaszkodna igen erősen az IT-re. Az energetikától kezdve, az élelmiszer- és vízbiztonságon át, egészen a közlekedésig, mind-mind információs rendszereket igényel hatékony működéséhez. Eközben viszont elképzelhetetlen mennyiségű adat – a tavalyi évben például 25 ezer petabyte - áll elő, amit kezelni, értelmezni komoly kihívást jelent. 2030-ra érzékelők billiója uralja majd világunkat, minden emberre durván 150 szenzor jut, a HP becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy arra az évre nagyjából egymilliószor több tárkapacitásra lesz szükségünk, a maihoz képest.

Nagy problémát jelent azonban, hogy például a digitális tartalmak 90 százaléka strukturálatlan adat lesz 2015-re, állítja az IDC. Ezt tudni kell kezelni, hiszen a műszaki igazgatók jelzése alapján az érintett vállalatok 91 százaléka fel kívánja használni ezt az adathalmazt a következő három év során, hogy jobbá tehessék előrejelzéseiket, üzleti folyamataikat és stratégiájukat. 72 százalékuk szerint a Big Data-ba való betekintés és annak hatékony kezelése stratégiai fontosságú. Az adat jelenti tehát az egyik legfontosabb üzleti értéket, melyet tudni kell kezelni, megérteni és felhasználni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.