Hirdetés
. Hirdetés

Az IT jövője a HP szerint

|

Nagy szavak Frankfurtból - az amerikai vállalat szerint a felhő, az információ-optimalizálás és a biztonság hajtja előre a vállalatot. De mi a helyzet az Autonomy 8 milliárdos leírásával?

Hirdetés

Pénzügyi alapok
A tegnapi nap során Meg Whitman, a Hewlett-Packard CEO-ja személyesen jelent meg a több mint 9000 résztvevő előtt, hogy beszámoljon a vállalat jövőjéről, a HP Discover 2012 eseményen. Ennek során kiemelte a kutatás/fejlesztéssel foglalkozó részleg erejét, elismerve ugyanakkor a cég hiányosságait az új technológiák gyakorlatba ültetése kapcsán. Elmondása szerint a következő 12 hónap során komoly figyelmet kap majd a terület.

Természetesen nem maradhatott el a pozitív eredményeket ismertető lelkes beszéd sem, melynek során Whitman megemlítette, hogy a 120 milliárd dolláros bevételt generáló HP a 10. legnagyobb amerikai cég, és negyedik pénzügyi negyedévükben 4,1 milliárd dolláros cash flow-t értek el. Hatásvadász módon olyan cégekkel hasonlította össze a Hewlett-Packardot, mint a Coca Cola, a Disney, a FedEx, mely vállalatoknál jobbnak bizonyult a HP. Az elmúlt év során egyébként 5,6 milliárd dollárral csökkentették nettó adósságállományukat, és ez a csomagolástól függetlenül elismerésre méltó eredmény.

Hirdetés

Ugyanakkor a nagy kérdés, miszerint mi lesz az Autonomy sorsa – különösen annak 8 milliárdos veszteség-leírását követően – nem kapott egyértelmű választ. Azt viszont megerősítette, hogy továbbra is számítanak a struktúrálatlan adatok elemzésére, az emberi információ megértésére használható technológiára: „100 százalékig elkötelezettek maradunk az Autonomy iparágvezető technológiáihoz és csapatához. Nagy izgatottsággal várjuk a fejlesztési sorban álló innovációk beérését” – használt fennkölt szavakat Whitman.

Változó korban
A HP-t érzékenyen érintette az elmúlt néhány év változása. A személyi számítógépes üzletág, a nyomtatói és vállalati részlegek már nem muzsikálnak úgy, mint pár éve. Ennek tükrében nem meglepő a vállalat kihívásokra adott válasza. A konvergens felhő, a biztonság és az információ-optimalizálás jelenti a cég életében a jövő kulcsszavait. Ehhez igazodnak a fejlesztések is, például a Project Moonshot néven említett, mely ultraalacsony fogyasztású szerverek létrehozására törekszik, a komplexitás és a költségek csökkentése mellett. Az adatközpontokra nem csak hardveres szinten tekint a vállalat; a konvergens felhő jelszava alatt egyesíti a hagyományos IT infrastruktúra menedzselését a magánfelhőkkel és a menedzselt/nyilvános felhőkkel. Ebben segítik már meglévő tapasztalatai: a Hewlett-Packard több mint 200 vállalati felhőt kezel, köztük a világ legnagyobb magánfelhőjének számító példányt, 50 petabyte adattal.

Ügyfelei közül az egyik leghíresebb személyesen is képviselte magát a frankfurti rendezvényen: Jeffrey Katzenberg, a Dreamworks társalapítója és vezetője arról igyekezett meggyőzni a közönséget, mennyire fontos a digitális animáció fejlődését tekintve az IT-s rendszerek evolúciója. Akkor, amikor a legmodernebb alkotásokhoz átlagosan már félmilliárd állomány tartozik, mire elkészül a film, az elmúlt évtized technológiája nem nyújt hatékony hátteret. A Dreamworks egyébként a Shrek óta minden egyes animációs filmjéhez a HP megoldásait használta, és az elsők között aknázták ki a HP felhő-technológiájában rejlő lehetőségeket is.

Big Data
Közhely, hogy informatika nélkül megállna az élet, de tény: ma már nincsen olyan iparág, ami ne támaszkodna igen erősen az IT-re. Az energetikától kezdve, az élelmiszer- és vízbiztonságon át, egészen a közlekedésig, mind-mind információs rendszereket igényel hatékony működéséhez. Eközben viszont elképzelhetetlen mennyiségű adat – a tavalyi évben például 25 ezer petabyte - áll elő, amit kezelni, értelmezni komoly kihívást jelent. 2030-ra érzékelők billiója uralja majd világunkat, minden emberre durván 150 szenzor jut, a HP becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy arra az évre nagyjából egymilliószor több tárkapacitásra lesz szükségünk, a maihoz képest.

Nagy problémát jelent azonban, hogy például a digitális tartalmak 90 százaléka strukturálatlan adat lesz 2015-re, állítja az IDC. Ezt tudni kell kezelni, hiszen a műszaki igazgatók jelzése alapján az érintett vállalatok 91 százaléka fel kívánja használni ezt az adathalmazt a következő három év során, hogy jobbá tehessék előrejelzéseiket, üzleti folyamataikat és stratégiájukat. 72 százalékuk szerint a Big Data-ba való betekintés és annak hatékony kezelése stratégiai fontosságú. Az adat jelenti tehát az egyik legfontosabb üzleti értéket, melyet tudni kell kezelni, megérteni és felhasználni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.