Hirdetés
. Hirdetés

Az Itanium lassú halála

|

Az Intel 15 magos Xeon E7 v2 processzorának bejelentésével lélegeztető gépre küldheti az Itaniumot.

Hirdetés

Ma már szinte kizárólag a Hewlett-Packard épít HP-UX, OpenVMS vagy Linux operációs rendszerrel telepített szervereket az Intel csúcskategóriás Itanium processzoraira. Anyalapunknak nyilatkozó elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az x86-os mikroarchitektúrára épülő Xeon E7 v2 processzorok, amelyeket az Intel Windows és Linux futtatására egyaránt alkalmas, nagy teljesítményű alternatívaként pozicionál, lassan elfoglalják ezt a szűk életteret is.

A február végén bejelentett Xeon E7 v2 processzorok feldolgozási és átviteli teljesítménye lehetővé teszi az alkalmazások memóriában történő futtatását, továbbá megbízhatóság, rendelkezésre állás és karbantarthatóság tekintetében is olyan (RAS) képességekkel ruházta fel őket az Intel, amelyek eredetileg az Itanium lapkákban jelentek meg. Jim McGregor, a Tirias Research vezető elemzője úgy véli, hogy a két platform közötti különbség eltűnik, és az Itaniumot ma már csupán az Intel és a HP meglévő ügyfelek iránti szerződéses kötelezettségei tartják életben.

Az innováció lassuló lendülete is arra utal, hogy a platform életútjának végéhez közeledik. Az Itanium processzorok jelenlegi legfrissebb, Poulson kódnevű nemzedéke 2012-ben került piacra. A Kittson kódnéven készülő, és 2015-re várható, következő generációs Itanium lapkák eredetileg a legújabb, 22 nm-es technológiával készültek volna, de az Intel azóta elvetette a tervet. Az Itanium termékvonalon már nem lesz technológiaváltás, a Kittson processzorok a régebbi, 32 nm-esek gyártási technológiával készülnek, így lehet, hogy további nemzedék már nem követi őket.

 

 

A HP a szervergyártók körében az elsők között jelentett be Xeon E7 v2 processzorokra épülő kiszolgálót. A négyfoglalatos Proliant DL580 Gen8 szerver memóriája 6 terabájtig bővíthető, ezért a gyártó adatintenzív, analitikai alkalmazásokhoz ajánlja.

Xeon processzorok a HP üzletkritikus alkalmazásokat futtató Integrity NonStop kiszolgálóiban is megjelentek, de mint Kate O’Neill, a HP szerver üzletágának marketingigazgatója anyalapunknak elmondta, a gyártó továbbra is beruház az Itanium alapú Iintegrity NonStop szerverekbe. A HP ezzel a választás lehetőségét kínálja a felhasználóknak, akik közül egyre többen döntenek az x86-os platform mellett, tette hozzá O’Neill.

Az Intel az x86-os Xeon processzorok fejlesztésére fókuszál ezen a téren, de továbbra is kínálni fog Itanium processzorokat a Unix alapú rendszereket, és rajtuk futó alkalmazásokat használó szervezeteknek – mondta Patrick Buddenbaum, az Intel nagyvállalati szegmensért felelős marketingigazgatója. Ezeket a rendszereket ugyanis nem lehet egyik napról a másikra lecserélni. Migrálásuk egyrészt bonyolult, költséges és kockázatos lehet, másrészt kiöregedő technológiájuk ellenére konkrét szerepüket jól betölthetik még hosszú évekig.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.