Hirdetés
. Hirdetés

Az NMHH frekvenciaárverező szoftvert tesztel

|

A hírközlési hatóság felkészült hogy a kormánydöntésnek megfelelően lebonyolítsa a 900 MHz-es frekvencia értékesítését, amit akár pályázaton, vagy árverésen is elnyerhetnek a potenciális pályázók - közölte az NMHH elnökhelyettese.

Hirdetés

Végleges döntés még nem született, az NMHH azonban minden variációra felkészül és már folyik egy árverező szoftver tesztelése is - mondta el Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese. A frekvenciát nemsokára értékesíthetik, mivel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a múlt hét végén úgy nyilatkozott, hogy a kormány hamarosan kiírja a 900-as frekvenciát, ami tovább növeli a szolgáltatási lehetőségeket a piacon.

A hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátotta a mobil frekvenciadíj-rendelet tervezetét, amely ezután hivatalosan egyeztetésre kerül az érintettekkel. A terv az, hogy a mobil díjrendelet lehetőség szerint még áprilisban hatályba lép, s hosszútávon kiszámítható, sávos, előrekalkulálható díjakat tartalmaz majd. A hatóság nemzeti konzultációra bocsátotta a vezetékes és mobil piacokat érintő piacelemzési határozattervezeteit is, így a széles sávú nagykereskedelmi, valamint a hívásindítási és -végződtetési tervezeteket. Mindez ezért is fontos, mert a kétévente esedékes piacelemzési határozatok a nagykereskedelmi díjak szabályozásán keresztül lehetőséget jelentenek a kiskereskedelmi hívásdíjak csökkentésére is.

A hatóság célja most emellett az, hogy segítse a már meglévő széles sávú hálózatokhoz a nagykereskedelmi piaci hozzáférést, élénkítse az új generációs hálózatokba való befektetést, és az új széles sávú szolgáltatások megjelenését, elterjedését. Ennek érdekében a kábelhálózatokra is kiterjesztik ott a szabályozást, ahol ezt a vezetékessel együtt birtokolja egy jelentős piaci erejű szolgáltató. A mobil piacra vonatkozó díjszabályozás pedig további díjcsökkenést irányoz elő a mobil végződtetés területén.

A szóban forgó piacokra vonatkozó szabályozás várhatóan az év közepén jelenik meg, mivel a tervezeteket az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell, illetve a bizottság hagyja jóvá azokat.

Az NMHH célja, hogy az előre meghirdetett dátumhoz, 2011 végéhez képest a lehető legkisebb legyen a csúszás a digitális átállásban, mivel az 790-862 megahertzes, úgynevezett "digitális hozadék" frekvenciasávokat legkésőbb 2013 januárjáig az uniós rendelkezéseknek megfelelően át kell adni a mobilszolgáltatóknak. Az NMHH megkezdte a második digitális monitoring-vizsgálatot, amelynek kiértékelése után áprilisban a hatóság látni fogja, hogy az első negyedév végén még hány háztartás nem állt át a digitális földfelszíni sugárzásra. Az adatok kiértékelése után pedig a hatóság elnöke eldönti, mi legyen a végleges átállási menetrend. A vizsgálat kiterjed a háztartások keresleti elemzésére, jövedelmi helyzetére és műsor-fogyasztási szokásaira is, s felméri azt is, hogy a kínálati oldalon rendelkezésre állnak-e a megfelelő digitális tv-készülékek, illetve a digitális adás konvertálását megoldó digitális vevőkészülék (set top box

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.