Hirdetés
. Hirdetés

Az NSA mindent lát

|

Nincs titok az amerikai nemzetbiztonság előtt.

Hirdetés

Minden online tevékenységbe akadálytalanul beleláthat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy szupertitkos program segítségével, amellyel a szolgálat email-üzeneteket, internetes csevegő fórumok tartalmát és magánszemélyek böngészési előtörténetét is szabadon kutathatja - írta szerdán a The Guardian online kiadása.

 

A vezető baloldali brit napilap szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és a The Washington Postnak az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről. A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a két lapnak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról.

A The Guardian által szerdán megszellőztetett újabb bizalmas iratok tanúsága szerint az XKeyscore nevű program az NSA legszélesebb hatáskörű internetes hírszerzési rendszere, amely óriási adatbázisokat tesz hozzáférhetővé az ügynökség munkatársai számára előzetes bírósági engedélyeztetés és az NSA más munkatársainak felügyelete nélkül. A The Guardian birtokába jutott bemutató változat szerint a program szinte minden olyan tevékenységre kiterjed, amit "egy tipikus felhasználó az interneten végez".

A kutatható adatok között van az email-üzenetek tartalma, azok címzettjei, a felkeresett honlapok és a keresések listája, valamint a telefonbeszélgetések adatai. A program azt is lehetővé teszi, hogy az NSA munkatársai valós időben figyelhessék bárki internetes tevékenységét. A The Guardian által idézett NSA-dokumentumok szerint az XKeyscore használatával 2008-ig háromszáz terroristát sikerült elfogni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.