Hirdetés
. Hirdetés

Az Nvidia eredményei az AI-chipek versenyében elért növekvő előnyét mutatják

|

A mesterséges intelligencia egyre inkább átveszi az uralmat a technológiai iparban.

Hirdetés

Ahogy a mesterséges intelligencia boomja beindul, az Nvidia várhatóan a legnagyobb - bár nem az egyetlen - nyertes lesz a chipgyártók között, miután az évek során a technológiai cégek egyik legfontosabb beszállítójává vált.

Az érdeklődés megugrása segített az Nvidia-nak abban, hogy a vártnál jobb negyedéves eredményről számoljon be, és az előrejelzése szerint az eladások a Wall Street várakozásai felett teljesültek, szöges ellentétben a rivális Intel tervezett veszteségével és osztalékcsökkentésével.

A vállalat a PC-kbe szánt grafikus chipek üzletágában kezdte meg működését azzal, hogy segített a videojátékok valósághűbb megjelenésében, majd meglovagolta a kriptovaluta-hullámot, mivel chipjeit bányászathoz használták. Most a következő lökést a generatív mesterséges intelligencia adja.

Hirdetés

Az Nvidia legutóbbi szárnyalása több mint 70 milliárd dollárral növelte piaci értékét, ami ezzel több mint 580 milliárd dollárra emelkedett, ami körülbelül ötszöröse az Intel értékének. Így már a hetedik legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai cég.

A vállalat sikerének kulcsa az, hogy a grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) piacának mintegy 80 százalékát ellenőrzi. Ezek speciális chipek, amelyek olyan szolgáltatásokhoz szükséges számítási teljesítményt biztosítanak, mint például a Microsoft által támogatott OpenAI rendkívül népszerű ChatGPT chatbotja.

A grafikus feldolgozóegységeket úgy tervezték, hogy nagyon hatékonyan tudják kezelni a mesterséges intelligencia számításában részt vevő speciális matematikai feladatokat, míg az Intel általános központi feldolgozó egységei (CPU-k) a számítási feladatok szélesebb körét tudják kezelni, kisebb hatékonysággal.

A mesterséges intelligencia egyre inkább átveszi az uralmat a technológiai iparban, és a Gartner kutatócég szerint az adatközpontokban használt speciális chipek, például a GPU-k aránya a 2020-as kevesebb mint 3 százalékról 2026-ra várhatóan több mint 15 százalékra emelkedik.

Az Advanced Micro Devices (AMD) a GPU-iparág második legnagyobb szereplője, piaci részesedése nagyjából 20 százalék. A Lisa Su vezette AMD az elmúlt években nagy beruházásokat hajtott végre az AI területén, többek között egy olyan chipsorozatot fejlesztett ki, amelyet az Nvidia leggyorsabb kínálatával való versenyre terveztek. Az Intel kevesebb mint 1 százalékos részesedéssel van ezen a területen.

"Az Nvidia és az AMD az a két vállalat, amelyik a hardver és a feldolgozás oldaláról vezeti az AI-forradalmat, és véleményünk szerint ez a két vállalat mindenki más fölött áll" - mondta Harsh Kumar, a Piper Sandler elemzője a Reuters szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.