Hirdetés
. Hirdetés

Az onkológiai ellátás eszközparkját fejlesztik az SZTE-n

|

Az elváltozások korai felismerését és a páciensek gyorsabb gyógyulást segítő fejlesztések idén őszre fejeződnek be.

Hirdetés

Az onkológiai ellátás diagnosztikai és terápiás eszközparkját fejlesztik mintegy 800 millió forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - jelentette be a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint Magyarország a daganatos betegségek előfordulását és az ezek okozta halálozást vizsgálva is vezető helyen áll az Európai Unió országai között. A daganatos betegségek okozta halálozás csökkentésének egyik fontos eszköze a korai felismerés, és az időben megtörténő szakszerű kezelés, ennek legfontosabb hátterét a Dél-Alföldön az SZTE diagnosztikai és terápiás egységei szolgáltatják.

Az SZTE-nek mint a régió legmagasabb szintű ellátást nyújtó egészségügyi intézményének az onkológia területén is széles körű és nagy esetszámú a szűrési és diagnosztikus tevékenysége, jelentős számú és változatos onkológiai terápiát folytatnak. A hatékony és eredményes terápia kritikus sikertényezője az onkológiai terápia személyre szabása és a terápia elindításához szükséges idő minimalizálása.

Hirdetés

A fejlesztés egyik célja az SZTE molekuláris patológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközparkjának bővítése. A daganatok pontos jellemzőinek ismerete nélkül napjainkban nem állítható fel terápiás terv. A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak.

A felfedezett betegségek terápiájának meghatározása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül, ehhez a megfelelő mintavétel meghatározó jelentőségű. A daganatos betegségek kezelése során az SZTE-n évente csaknem ezerötszáz alkalommal végeznek valamilyen képalkotó eljárást, jellemzően ultrahang- vagy CT-vezérelte mintavételt. Az egyetemen egyre többször végeznek palliatív műtét helyett radiológiai beavatkozásokat is. A mintavételt segítő képalkotó berendezések beszerzése mellett ezeket segítik az új sugárterápiás eszközök.

Az SZTE-n fejlesztik a vastagbél-, valamint a gyomor-bélrendszeri daganatszűréshez használt eszközöket is. Olyan endoszkópos tornyot, monitort és endoszkópokat állítanak üzembe, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.