Hirdetés
. Hirdetés

Az online megszégyenítéstől a kiber dzsihádig

|

A digitális világ és az erőszak aspektusaival foglalkozik a Spektrum "Erőszakos ember" című sorozatának utolsó része.

Hirdetés

Magyarországon nem készült még ismeretterjesztő film az erőszakról, de ez ma a tudományban is vakfoltnak számító terület: a különböző szakágak kutatói egymástól elszigetelten foglalkoznak az agresszió, az erőszak, a brutalitás kérdésével. A Spektrum az erőszak nyomába eredt - filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a kiberbiztonság-szakértőt, hogy elmesélje, mi történik a világban, és miért erőszakos az ember. A sorozat "főszereplője" Steven Pinker, a Harvard világhírű pszichológiaprofesszora, aki tudományos bestsellerében nem keveset állít, mint hogy a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. Felmerül a kérdés, miért érezzük mégis, hogy nagyobb fenyegetésnek vagyunk kitéve, mint valaha? Erről beszélnek a filmben megszólalók.

A harcmezőtől a darknetig
Az "Erőszakos ember" az erőszakot a legkülönfélébb helyzetekben mutatja be, négy elkülönülő, mégis összefüggő részben. Minden rész kulcsfigurája Pinker, aki az erőszakot az emberiség teljes történetére visszatekintve, összefüggéseiben vizsgálta. A sorozat első részében az öröklött génekről, a bennünket vezérlő ösztönökről volt szó, a második a terror és háborúk jelenlétét kutatta. A harmadik rész a hétköznapi - például a családon belüli vagy iskolai - agressziót járta körül, a hamarosan következő záró epizód pedig a digitális technológia és az erőszak kapcsolatát tárja fel. Mindezek megértésében hazai és tengerentúli szakértők segítenek - köztük Keleti Arthur, kibertitok-kutató. 

 

"A modern erőszak egy jó része ma már az online térben zajlik, a bűnözők jelentős része áttette a székhelyét az internetre" - fogalmaz Keleti Arthur a kiberbűnözés kapcsán. "A darkneten, azaz a sötét interneten ma már nagyobb forgalom zajlik, mint az internet legális csatornáin - a bűnözők itt teljes anonimitásban vásárolhatnak fegyvereket, drogokat, jelszavakat, hozzáféréseket. Az informatikai támadások 400 milliárd dolláros kárt okoznak a világnak, többet, mint a drogkereskedelem."

Potenciális fenyegetés mindenütt
Az egyre nagyobb mennyiségű szabadon áramló információ azonban az üzleti világ számára is egyre komolyabb problémát jelent. "2020-ban az interneten több tíz milliárd eszköz 44 zetabyte-nyi információt oszt majd meg egymással. A kormányok, vállalatok által tárolt és felhasznált érzékeny adatok mennyisége olyan elképesztő ütemben nő, hogy egy idő után már nem lesznek képesek megvédeni őket" - idézi Keleti Arthur egy adatbiztonsági kutatás előrejelzését. "A Gartner szerint négy év múlva ez a veszély a bizalmas információk 75 százalékát érintheti. A szervezetek ezért egyre inkább arra koncentrálnak majd, hogy az érzékeny adatoknak egy kisebb részét óvják meg az illetéktelentől, de azt a legbiztonságosabb módon. A többit pedig inkább nyilvánossá teszik, hogy transzparensebbnek tűnjenek."

ISIS: hogyan toborozzunk öngyilkos merénylőket?
E kitettség a veszélyeknek a terrorizmus hadszínterein is egyre meghatározóbb. "A közösségi oldalak és a különböző szolgáltatók "live" funkcióinak köszönhetően élőben zajlik majd online életünk jelentős része." - mondja a szakértő. Ahogy a sorozatból kiderül, az iszlamista terrorszervezetek, mint például az ISIS, már most is előszeretettel kutatnak fel potenciális támogatókat és híveket a közösségi médiában elejtett posztok vagy hátrahagyott nyomok alapján, az online térben pedig mindeközben felépült egy komplett kiber-kalifátus. A terroristák profin használják a digitális eszközöket akció közben is: egyes feltételezések szerint a merényletek elkövetői akár videójátékon keresztül kommunikálhatnak egymással.

Zaklatás a világ szeme előtt
A digitális világban megjelenő erőszak egyéb fajtáiról is érzékletes példákat hoz a sorozat, bemutatja például, milyen új formákat ölt a zaklatás az online térben. "A cyberbullying, vagy másképpen online zaklatás, abban különbözik a hagyományostól, hogy míg az utóbbi konkrét élettérre korlátozódik - például egy iskolaudvarra vagy munkahelyre, ahonnan el lehet menekülni - az utóbbi mindig velünk van" - mondja Heidi Vandebosch, pszichológus, az online zaklatás szakértője. "A legnyomasztóbb azonban, hogy az online zaklatás gyakran az egész világ szeme előtt zajlik."

És most jöjjenek a kiberhírek…
A digitális világban terjedő erőszak és a kiberbűnözés egyre gyakrabban szerepel a hírekben, ami nagyban hozzájárul a fenyegetettség érzéséhez, melyre Pinker professzor alaptételében hivatkozik. Keleti Arthur szakértő szerint azonban nagyon is valós és egyre súlyosabb problémáról van szó, így nem baj, ha az online bűnözés a közbeszéd részévé válik: "Nem lennék meglepve, ha egy évtizeden belül nemcsak időjárás jelentés lenne a híradók végén, hanem 'kiberjelentés' is."

"A Spektrum tudományos-ismeretterjesztő csatorna. A célja egyben az, hogy a saját készítésű műsoraival rendszeresen olyan témákat mutasson be, amelyek érdeklik az embereket, beszélgetésre, vitákra, de mindenképpen továbbgondolkodásra ösztönzik a nézőt" - fogalmazott Radnai Péter, a Spektrum csatornát üzemeltető AMC Networks International - Central Europe kreatív igazgatója a sorozat kapcsán. Az Erőszakos ember utolsó, a digitális térben terjedő erőszakkal és kiberbiztonsággal foglalkozó részét november 3-án, 21:00 órakor vetítik.

A sorozat érdekes pillanataiból készített kisfilm itt, a beharangozó pedig itt látható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.