Hirdetés
. Hirdetés

Az Oracle az Amazon Web Services babérjaira tör

|

Az Oracle saját IaaS-platform bevezetését tervezi. Larry Ellison vezérigazgató vasárnapi keynotejából nem derült ki, hogy mikor és mennyiért lesz elérhető az AWS-gyilkosnak szánt szolgáltatás.

Hirdetés

Larry Ellison, az Oracle CEO-ja
Larry Ellison, az Oracle CEO-ja

Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója vasárnap, a San Francisco-i Open World konferencián tartott keynote előadásában jelentette be: cége saját IaaS (infrastructure as a service – infrastruktúra mint szolgáltatás) platform elindítását tervezi. A cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy piacot raboljon a jelenleg egyeduralkodónak számító Amazon Web Servicestől (AWS). A CEO egyúttal egy, a megrendelők rendszerein futó felhőszolgáltatás, az Oracle Public Cloud közelgő bemutatását is beharangozta.

Ellison korábban már többször is utalt rá, hogy vállalata új cloud-megoldások bevezetését tervezi, de ezúttal még tovább ment: egy a prezentációját illusztráló dia tanúsága szerint az Amazon „elsődleges kihívójaként” tekint az IaaS-re.

A cégvezér egyelőre sem a szolgáltatás várható áráról, sem a bemutatás időpontjáról nem tett említést. Az Oracle már korábban bemutatta a felhő alapú Fusion Applicationst és saját PaaS (platform as a service – platform mint szolgáltatás) szolgáltatását, de a cég szakértői úgy találták, hogy az ügyfelek egy nyers számító- és tárolókapacitást biztosító IaaS layerre is igényük lenne – indokolta a bejelentést Ellison. „Mi nem hagyományos infrastruktúrát kínálunk” - hangoztatta.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az Oracle IaaS-ét a cég saját Exadata, Exalogic és SuperCluster gépei működtetik majd; a rendszert saját operációs rendszerrel és virtualizációs technológiákkal is ellátják.

Annak ellenére, hogy a vállalat láthatóan az AWS ügyfeleit célozza most bejelentett új megoldásával, Ellison – tőle szokatlan módon – ezúttal nem kritizálta az Amazon rendszerét. Inkább rövid fejtágítót tartott az egybegyűlteknek a cloud computing koncepciójáról – és persze az Oracle felhővel kapcsolatos elképzeléseiről.

„A cloud computing alaparchitektúrája valójában egy közműmodell – épp olyan, mint amilyet már vagy száz éve ismerünk és használunk – jelentette ki. – Architekturális szempontból úgy fest, mint az elektromos közműhálózat. Egy hatalmas, tőkeigényes dolog, amelyet az elektromos közszolgáltatók üzemeltetnek, a fogyasztók pedig szolgáltatásként vehetik igénybe.”

Ellison keynoteja azt mutatja, hogy az Oracle a kezdeti „fanyalgás” után egyre nagyobb lehetőségeket lát a cloud computingban; a cég és vezetői valószínűleg ráébredtek, kénytelenek lesznek beszállni a versenybe. A CEO előadása végén egy nyílt felhőszolgáltatás, az Oracle Private Cloud elindítását is bejelentette. A publikus rendszer az IaaS-hez hasonlóan fog működni; a felhasználók eszközparkján futó, havi fixért elérhető infrastruktúrát az Oracle menedzseli majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.