Hirdetés
. Hirdetés

Az űrteleszkóp színpompás képei a felrobbant szupernóváról

|

A Fátyol-köd egyike a legismertebb és legszebb szupernóva maradványoknak.

Hirdetés

Egy 8 ezer évvel ezelőtt felrobbant, a Napnál hússzor nagyobb szupernova maradványa a tőlünk 2100 fényévnyi távolságra található, megközelítőleg 110 fényévnyi kiterjedésű Fátyol-köd, amelyről a Hubble űrteleszkóp készített most minden korábbinál részletesebb és káprázatosabb felvételeket. A csillagászok feltételezése szerint felrobbanása előtt a csillag erős stelláris szelet bocsátott ki, amely egy nagy üreget alakított ki a környező csillagközi gázokban. Ahogy a szupernova lökéshulláma óránként 1,5 millió kilométeres szédítő sebességgel kifelé terjed, találkozik ennek az üregnek a falával, melynek eredményeképpen jöttek létre a köd jellegzetes struktúrái, olvashatjuk a Hubble űrteleszkóp weboldalán.

A Fátyol-köd a képeken látható színárnyalatai - amelyeket a feldolgozás során adtak hozzá a felvételekhez - a jelenlévő kémiai elemeket, valamint ezek hőmérséklet- és sűrűség-különbségeit reprezentálják.

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.