Hirdetés
. Hirdetés

Bárki kutathat Steve Fossett után

|

A Google Earth és az Amazon.com eszközeit is bevetik a múlt héten eltűnt világutazó, Steve Fossett keresésére.

Hirdetés

A multimilliomos kalandor volt az első ember, aki üzemanyag-felvétel nélkül repülte körbe a Földet, és az ő nevéhez fűződik a hőlégballonnal, leszállás nélkül teljesített Föld körüli túra is. Most viszont bajban van, mert szeptember 3-án eltűnt kis, egymotoros repülőjével. A szerencsétlenséget csak tetézi, hogy a nevadai terület, amely felett repült, meglehetősen barátságtalan vidék, és a mentőalakulatok eddig nem bukkantak nyomára.

A hagyományos keresést a Google Earth és az Amazon segítségével most kiterjesztik az egész világra. A legfrissebb műholdfelvételek és a népszerű térképszoftver együtt alkalmas arra, hogy bárki részese lehessen a kutatásnak. Az Amazon által üzemeltetett Mechanical Turk oldalon a regisztrált felhasználók egyetlen műholdfelvételt kapnak a szóba jöhető vidék egy részéről, és ott minden gyanús, nem természetesnek látszó foltot megjelölhetnek. Ezeket az adatokat aztán továbbítják a fizikai kutatást végző csapatnak, akik így pontos koordináták szerint végezhetik munkájukat. Hogy az önkéntesek feladatát megkönnyítsék, még pixelben is meghatározták a repülő méretét, amely a blogoldal tanúsága szerint 21x30 képpontot foglal el a felvételen, természetesen ép, normális helyzetben. Problémát csak az jelenthet, ha a repülőgép vízbe zuhant, mert ebben az esetben a műholdfelvételek mit sem érnek.

Volt már hasonló kezdeményezésre példa. Néhány hónapja Jim Gray, a Microsoft munkatársa után kutattak, sajnos eredménytelenül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.