Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatkozik a régió legjobb SAP bevezetési projektje

|

A Fornax SI és az SAP Hungary közreműködésével megvalósított projekt folyamatok szintjén szabványosította és optimalizálta az MVM Csoport húsz társaságának működését.

Hirdetés

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az egész vállalatcsoportra kiterjedő, egységes vállalatirányítási rendszert alakított ki a folyamatok jobb átláthatósága és a költségek optimalizálása érdekében. A 2013-ban sikerrel zárult, kimagasló színvonalon megvalósított SAP-reimplementációs projekt a kelet-közép-európai régióban, a nagyprojekt kategóriában nemrég arany fokozatú díjat kapott az SAP Quality Awards versenyen.

– Vállalatcsoportunk több mint tíz éve SAP felhasználó – mondta Darits Gyula, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. projektvezetője. – Egyszerű verzióváltás, technikai upgrade helyett reimplementáció mellett döntöttünk, az alapoktól új vállalatirányítási rendszert építettünk fel, mivel az évek során, organikus fejlődés eredményeként kialakult funkcionalitást kiváltva, folyamatok szintjén is szabványosítani és optimalizálni kívántuk a vállalatcsoport működését.

Az SAP ERP 6.0 bevezetésével az MVM egy korszerű vállalatirányítási rendszer használatára váltott, amely egyúttal új szemléletet, egységes beszerzési folyamatot és költségszámítási modellt is meghonosított a Csoportnál. A projekt során a beszerzés teljes munkafolyamatát az SAP ERP és SRM rendszerben alakították ki, a csatlakozó – pl. HR és karbantartási – rendszerek felé pedig az szabványos SAP, illetve ESB middleware megoldása biztosítja az interfészeket, SOA architektúrára épülő környezetben, amely a jövőbeni integrációs fejlesztéseket is egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi.

 

– Elsősorban a pénzügyi, kontrolling és beszerzési-logisztikai folyamatokat konszolidáltuk a projekt során, amit nagyban segített, hogy az SAP rendszerében a területeket támogató modulok már eleve szorosan integráltak egymással – mondta Fónai Tamás, a Fornax ERP-üzletágának igazgatója. – A kész funkcionalitást azonban, különösen egy olyan kiterjedt és összetett projektben, mint az MVM Csoportnál megvalósított re-implementáció, az üzleti igényeknek megfelelően testre kell szabni, ezért sok múlik a tanácsadók és a fejlesztők hozzáértésén is.

A feladat összetettségéhez mérten rendkívül rövid átfutással, mindössze másfél év leforgása alatt megvalósított projekten mintegy 200-an dolgoztak, fele-fele arányban az MVM szakemberei, valamint a Fornax SI és az SAP Hungary tanácsadói és fejlesztői. A kiérdemelt díj a projekt eredményességét minősíti, a kitűzött üzleti célok elérése mellett a költségkeretek és a szoros határidők tartását is elismeri.

– A sikerben nagy szerepe volt annak, hogy mind megbízói, mind vállalkozói oldalról szakmailag felkészült, évtizedes tapasztalattal bíró SAP felhasználók és tanácsadók példaértékű együttműködésben vettek részt a munkában – mondta Rosch Balázs, a megvalósítás projektvezetője. Az SAP ASAP bevezetési módszertana a munka folyamatos dokumentálásával és visszamérésével biztosította, hogy az implementáció színvonala a lehető legmagasabb legyen. Az MVM Csoport 20 társasága között ötvennél kevesebb, és ezer főnél többet foglalkoztató szervezetek is vannak, a lépcsőzetes átállás megtervezése, kommunikálása és levezénylése az eredmény szempontjából szintén olyan fontos feladat volt, amelyet projektcsapatunk zökkenőmentesen megoldott.

A csoportszinten 1500 SAP felhasználó munkáját támogató vállalatirányítási rendszerben a beszerzési folyamat szabványosítása mellett az MVM egységes adat- és objektumstruktúrát, költségszámítási modellt alakított ki.

– Felsővezetőink az SAP 6.0 bevezetése és a rendszerre épülő, online riportcsomag kialakítása óta 20 társaságra kiterjedően akár valós időben is áttekinthetik és elemezhetik a pénzügyi adatokat – mondta Darits Gyula. – Korábban, az egységes definíciók hiányában erre egyszerűen nem volt lehetőség, ezért az előrelépés mindennél jobban utal az üzleti értékre, amelyet reimplementációs projektünkkel teremtettünk.

Tóth István, az SAP Hungary Kft. projektirodájának vezetője aláhúzta, hogy az SAP minőségi kritériumai több tízezer bevezetés tapasztalatain alapulnak. -A bevezetések nem lesznek önmagunkban sikeresek. Gondos tervezés, és az ellenőrzőpontok menti végrehajtás jellemzi a legjobb implementációkat. Az SAP 10 minőségi kritériumot állított fel, melyek bizonyíthatóan sikeressé teszik a szoftverbevezetéseket, hozzájárulva, hogy az ügyfelek, a partnerek, és az SAP, azaz minden érintett még eredményesebb legyen- jelentette ki.


Az SAP Quality Awards versenye öt éve indult el a közép-kelet-európai régióban. A megmérettetés Tizennégy országban keresi azon SAP bevezetéseket, melyek a legmagasabb minőségi követelményeknek felelnek meg a vizsgált időszakban. Idén az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél megvalósult projektet választották kategóriájában a régió legjobb bevezetésévé. A projekt megvalósítását fővállalkozóként a Fornax SI Kft. végezte, az SAP Hungary Kft. támogatásával.


Hirdetés

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.