Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatták a chipre integrálható pókhálószerű hálózaton alapuló lézerrendszert

|

A hálózati lézerre megkülönböztető megvilágítási mintákat vetítenek.

Hirdetés

Az Imperial College London új kutatásában a tudósok olaszországi és svájci partnerekkel közösen kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel pontosan szabályozható egy hálózati lézer, hogy az egyszerre csak egyetlen színt vagy színkombinációt sugározzon. Olyan lézerrendszert dolgoztak ki, amely egy pókhálóhoz hasonló hálózaton alapul. Rendszerüket új érzékelési és számítástechnikai alkalmazásokban lehet majd használni.

A Nature tudományos folyóiratban ismertetett rendszer úgy működik, hogy a hálózati lézerre megkülönböztető "megvilágítási mintákat" vetítenek. Minden egyes finom minta más-más lézerszínt vagy színcsoportot eredményez. A megvilágítási mintákat egy digitális mikrotükrös eszköz (DMD) hozza létre. A DMD-t egy algoritmus optimalizálja, amely kiválasztja a legjobb mintát egy adott lézerszínhez.

A tudósok megjegyezték: "Az új hálózati lézerrendszereknek számos alkalmazása lehet, különösen amiatt, hogy chipekbe integrálhatók. Például nagy biztonságú hardverkulcsként lehetne őket használni, ahol a megvilágítási minták lesznek a biztonságos kulcsok, amelyek a lézerspektrum formájában generálják a jelszót."

Hirdetés

A hálózati lézereket olyan érzékelőként is lehetne alkalmazni, amelyek képesek a környező felületek apró változásait nyomon követni, mivel a megfelelő megvilágítási mintázatokra is nagyon érzékenyek.

A társszerző, Riccardo Sapienza professzor, a londoni Imperial College fizika tanszékének munkatársa elmondta: "A hálózatelmélet matematikáját kombináltuk a lézertudományokkal, hogy megszelídítsük ezeket az összetett lézereket. Úgy véljük, hogy ez lesz a chipeken történő fényfeldolgozás középpontjában, és most teszteljük, mint gépi tanulási hardvert."

A társszerző, Mauricio Barahona professzor, az Imperial College matematikai tanszékéről elmondta: "Ez egy olyan példa, ahol a matematika és a fizika találkozik, megmutatva, hogy a hálózat tulajdonságai hogyan befolyásolhatják és segíthetik a lézerfolyamat irányítását. A következő nagy kihívás a hálózatok és a megvilágítási minták megtervezése a lézerfény időbeli profiljának szabályozására és az információ kódolására" - számolt be a Techexplorist.

Imperial College London

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.