Hirdetés
. Hirdetés

Bemutatták az Apple iPhone 4-et

|

Brutális kijelző, HD720p-s videók rögzítése - néhány nagy újítás a vállalat negyedik mobiljából, amit tegnap mutatott be Steve Jobs, az Apple első embere. Az operációs rendszerét iPhone OS 4 helyett egyébként iOS 4-nek hívják majd, pont úgy, mint a Cisco operációs rendszerét.

Hirdetés

Steve Jobs magyar idő szerint hétfő este 7-kor megnyitotta az idei WWDC-t, amelyen első körben bemutatkozott az új iPhone. A neve nem "4G", vagy épp "HD", hanem egyszerűen ?4".

 


 

iphone 4

 Mielőtt nekiállnánk az újdonságok ismertetésének, érdemes leszögezni, hogy a nagy port kavart Gizmodo-s prototípus valódi volt - ugyan Steve Jobs nem említette a dolgot, de a készülékre nézve ez egyértelmű.

Kezdjünk először is a kijelzővel: maradt 3,5" átmérőjű, azonban a felbontása 640×960 pixelre nőtt. A panel saját fejlesztés, az Apple ?Retina Display" névre keresztelte: alapvetően egy IPS-es megjelenítő, LED-es háttérvilágítással, a kontrasztaránya 800:1-hez.

Szintén hasonló volumenű változás történt a kamera terén: az elsődleges darab 5 megapixeles, autofókuszos, és egy LED-es vakuval is ki lett egészítve. Szolgáltatási szinten sem rossz: ötszörös digitális nagyításra képes a ketyere, továbbá érintéssel való zoomolási funkció is került a palettára. Videókat HD720p-s felbontásban képes rögzíteni a mobil, 30 képkocka/másodperces sebesség mellett.

És most jött el majdnem az igazság pillanata: az iPhone 4 rendelkezik másodlagos kamerával is, amelyet videotelefonálásra is lehet használni. Amennyiben a csevegőpartner is iPhone 4-gyel rendelkezik, továbbá a telefon Wi-Fi-n keresztül csatlakozik a világhálóra - más készülékkel és/vagy mobilnettel a FaceTime-re keresztelt funkció nem működik.

Ha már itt tartunk: a kommunikációs képességek szempontjából nem sokat változott az új iPhone. Alapvetően négysávos GSM-hálózaton működik, emellett támogatja a 7,2 megabites HSDPA-t, és az 5,76 Mbit-es HSUPA-t. A szokásos Bluetooth 2.1 mellé természetesen Wi-Fi vezérlő is társult, utóbbi ráadásul támogatja az n-szabványt is.

További tulajdonságok, ezúttal csak röviden: a mobil 9,3 milliméter "vastag", és rendelkezik másodlagos mikrofonnal is a beszélgetés közbeni zajszűréshez. Az iPhone 4 legnagyobb részegysége az akkumulátora, amely 40 százalékkal hosszabb beszélgetési időt képes biztosítani 3G-hálózaton, mint a 3GS telepe - hivatalosan akár 7 órát is, a készenléti idő pedig legfeljebb 300 óra lehet.

A szokásos gyorsulásmérőn kívül hatirányú mozgásérzékelő is került a telefonba: ez a funkció elsősorban játékok esetében jöhet jól, aki ismeri a Wii-t, azt tudja miről van szó. A készülék processzora nem

meglepő módon az iPadben is használt Apple A4, azonban az órajeléről nem esett szó, így valószínűleg 1 GHz alatt tanyázik.

Steve Jobs a prezentáció vége felé újra bemutatta az iPhone OS 4-et, amelyet mostantól iOS 4-nek hívnak. Rendkívül furcsa lépés, bár mivel az iPodokon és az iPaden is ez fut, így valamennyire érthető a döntés. A probléma inkább az, hogy a Cisco egyes hálózati eszközein (routereken és switch-eken) is pont ilyen nevű operációs rendszer fut.

Meglepő módon a Game Center-ről nem hallottunk semmit - bár az egész előadás a Farmville és a Guitar Hero iPhone-os verziójával indult, így vélhetően nem jegelték a funkciót. A jelenlegi iPhone 3G/3GS és iPod Touch tulajok számára jó hír, hogy június 21-től kezdődően frissíthetik a készülékeiket az OS ezen verziójára.

Az iPhone 4 az Egyesült Államokban június 15-től kezdve lesz előrendelhető, a boltokba polcaira pedig 24-én kerül. Hivatalosan a világ 88 országában lesz kapható, hazánkba várhatóan az utolsók közt fog megérkezni szeptember folyamán. Az USA-ban a 16 GB-os verzió minimum 199, míg a 32 gigás legalább 299 dollárba fog kerülni, továbbá a mobil fekete, és fehér borítással is elérhető lesz.

(A cikk testvérsite-unkon, a Nonstopmobil.hu oldalon is megjelent.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.