Hirdetés
. Hirdetés

Bérelhető a Windows és az Office

|

A Microsoft módosított licencszerződéseivel immár legálisan lehet kölcsönözni és bérelni termékeiket.

Hirdetés

Komoly bajban voltak eddig azok az internetkávézók, illetve hotelek és repülőterek, amelyek vevőik számára vásároltak számítógépeket, illetve azokat szoftverestül egy külső cégtől bérelték. Ez ugyanis illegális volt, mivel a Microsoft licencszerződései nem tették lehetővé, hogy a kliensoldali Windows operációs rendszereket és az Office irodai programcsomagokat bérleti, lízing, illetve kiszervezési szerződéssel harmadik fél használhassa. Márpedig ezen esetekben ez történt, hiszen a hoteleken és a kávézókon belül a gépeket valójában különböző fogyasztók használták, így az adott cégek kénytelenek voltak speciális Service Provider Licencing Agreement (SPLA) szerződéseteket kötni, havonta utalva az extra költséget a redmondi szoftvercégnek.

 

 

windows-rental.jpg


Január elsejétől azonban ez megváltozott, mivel a Microsoft csendben módosította a licencszerződésit, amelyek immár lehetőséget adnak a szoftverek kölcsönzésére. A Microsoft elmondása alapján ugyanis már két éve végeztek kutatásokat különböző országokban - India, Indonézia, Bulgária, Litvánia, Egyiptom, Dél-Afrika és Románia -, hogy miként tudnák a szoftverkölcsönzést rentábilis üzleti modellben működtetni, és a kalóz kópiákat kifehéríteni.

A kölcsönzésért cserébe így az érintett cégeknek immár nem kell havidíjat fizetniük, csak egyszeri költséget, amely az adott gép életciklusának a végéig tart. A bérelhető szoftverek listájában a Windows 7, a Windows Vista Business, és a Windows XP operációs rendszerek, valamint az Office 2007 (Standard és Professional Plus 2007) és a Publisher 2007 található meg.

Megkötés azonban, hogy az igénylő cégnek rendelkeznie kell mennyiségi licencszerződéssel, és azon belül is az Open Licences, a Select és Select Plus, valamint a kormányzati szerződéssel bíró szervezetek igényelhetik. A gyakorlatban ehhez vásárolniuk kell egy hagyományos szoftver licencet, majd a külön fizetendő egyszeri díjjal módosíthatják azok szerződéseit. Hogy vonzóvá tegye a Microsoft a kölcsönszerződéseket, az egyszeri díjat június végéig 30 százalékkal olcsóbban kínálja, amely értelmében az Office egy példánya akár 45 dollárért (8,300 forint), a Windows 23 dollárért (4,300 forint) is megvásárolható.

A Microsoft kölcsönzési jogokat biztosító szerződéseiről bővebben a redmondi szoftvercég partner oldalán olvashat.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.