Hirdetés
. Hirdetés

Berlinre figyeltünk

|

Helyzetjelentés a német fővárosból, Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai seregszemléjéről.

Hirdetés

Augusztus 31-től szeptember 5-ig vigyázó szemeiket Berlinre vetették a technológiai világ újdonságai iránt érdeklődők. Cikkünkben ízelítőt adunk a rendezvényen bemutatott fejlesztésekből.

Hirdetés

Játékosok lehetnek a PC-piac megmentői
Figyelembe véve, hogy az Asus, az Acer, a Lenovo és más gyártók milyen termékeket jelentettek be az IFA-n, joggal állíthatjuk, hogy a játékosoknak szánt számítógépek lehetnek a PC-iparág megmentői. Kirk Skaugen, az Intel alelnöke és a lapkagyártó óriás PC Client Group részlegének vezérigazgatója Berlinben több PC-gyártó sajtótájékoztatóján is megjelent, és minden egyes alkalommal ugyanazt az üzenetet fogalmazta meg: a játékosok átlagosan két-három évente cserélik le PC-jüket, szemben az átlagos felhasználókkal, akik csupán ötévente teszik meg ezt. És ami még ennél is fontosabb, ha egy játékkedvelő vásárol hardvereszközt, nem sajnálja érte a pénzt. Így aztán nem csoda, hogy például az Acer prémium kategóriájú Predator noteszgépekkel rukkolt elő az IFA-n, amelyek ára eléri a 2000 dollárt.

A Lenovo az Ideacentre Y900 és Y700 asztali gépeket, valamint a játékra termett Ideapad Y900 noteszgépet mutatta be a kiállításon. Bár az előbbi kettő mérsékelt, 999, illetve 949 dolláros áron kerül forgalomba, az Y900-asért már kemény 1599 dollárt kérnek, igaz, ez a modell az Intel legújabb Skylake processzora köré épül. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kínai gyártó egyes üzleti noteszgépei sem olcsók, a Yoga 3 Pro például 1500 dollárba kerül.

- A PC-játék iparág a reneszánszát éli, köszönhetően egyrészt a nagyteljesítményű grafikus adaptereknek és processzoroknak, másrészt az e-sportok és az ingyenes játékok térhódításának, nyilatkozta Dilip Bhatia, a Lenovo PC & Enterprise Business Group üzletágának marketingért és felhasználói élményért felelő alelnöke.

Közben a PC-piac folyamatos visszaesést kénytelen elszenvedni, a javulást csak 2019-re várják az elemzők. Ugyanakkor az Open Gaming Alliance és a DFC Intelligence előrejelzése szerint a PC-játékokból származó bevételek az idén megközelítik a 30 milliárd dollárt, 2019-ben pedig 36 milliárd dollár körül lesznek. A Jon Peddie Associates becslése szerint a gamer hardverek 2017-es forgalma 22 milliárd dollár körül volt. A játékra szánt PC-k aránya csupán a teljes PC-piac 10 százalékát teszi ki, de nagyobb a nyereségrátájuk, és eladott számítógépenként több átlagos bevételt termelnek, mivel a játékosok nem garasoskodnak, amikor új számítógépet vásárolnak. Ráadásul jól járnak, ha a PC-gyártók egymással versengenek a hanyatló piacon, mert ennek eredményeképpen csökkennek az árak, innovatívabb hardvermegoldások jelennek meg, és jobban figyelembe veszik az igényeiket.

Mesterséges intelligenciában erősít a Huawei
Előadásában Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója arról számolt be, hogy a vállalat invesztálni kíván a mesterségesintelligencia-technológiába. - Az okostelefonok fejlődése mérföldkőhöz érkezett, és a Huawei elkötelezett az iránt, hogy az okoseszközöket még intelligensebbé tegye, mondta. Ennek érdekében a lapkák, eszközök és felhős szolgáltatások összehangolt fejlesztésébe kezdenek. A végső cél sokkal jobb felhasználói élmény kialakítása. Yu szerint az új mesterségesintelligencia-fejlesztések közös erőfeszítéseket igényelnek a teljes értékláncban, több tízmilliónyi fejlesztő bevonásával, valamint több százmilliónyi felhasználó tapasztalatainak és visszajelzéseinek figyelembevételével.

A kezdeményezés a vállalat új zászlóshajójával, a Kirin 970 lapkakészlettel indul, amely a Huawei első AI-alapú, dedikált neurális feldolgozó egységgel (Neural Processing Unit, NPU) ellátott mobilplatformja. Yu megfogalmazása szerint a Kirin 970 az első az innovációk sorában, amely hatékony mesterségesintelligencia-szolgáltatásokkal látja el eszközeiket, a riválisok termékei elé helyezve azokat. A Kirin 970-et nyílt mobil mesterségesintelligencia-platformként pozícionálják: a Huawei lehetővé teszi a fejlesztők és partnerek számára, hogy a technológiára épülő új és innovatív felhasználási módokat dolgozzanak ki. Az új lapkakészlet várhatóan a Huawei még idén esedékes Mate 10-es okostelefonjában debütál majd.

Innovatív fejlesztések
A Samsung új, hajlított CJ79 QLED monitora a koreai gyártó első Thunderbolt 3 csatolójú megjelenítője. A 43 hüvelykes képátlójú eszköz a Quantum Dot technológiát alkalmazza a részletek valósághű megjelenítéséhez 125 százalékos sRGB színspektrumban. A monitor 3000:1 kontrasztaránnyal, FreeSync támogatással, beépített KVM kapcsolóval, USB-Type C portokkal és integrált sztereó hangszórókkal büszkélkedhet.

Az Alcatel családbarát tabletet mutatott be Berlinben: a 8 hüvelykes méretű Alcatel 3T 8 az Android Oreo (Go változat) mobil-operációsrendszert futtatja, akkumulátora 4080 mAh-s, memóriája 1 gigabájtos és 4G kapcsolaton lehet vele internetezni. A háttértár mérete 16 gigabájt, ebből a rendszer csupán 3,3 gigabájtot foglal le annak köszönhetően, hogy a Go alkalmazások kevesebb tárterületet igényelnek, és több adatcsökkentő funkciót kínálnak. A táblagép 279 grammot nyom, vastagsága 8,2 milliméter.

A természetes eszközvezérlés területén újdonság, hogy több most megjelenő LG gyártmányú mosógép, szárító és porszívó irányítható hangos utasításokkal a Google asszisztenssel ellátott Google Home, Android okostelefon, iPhone vagy más eszköz segítségével. Ellenőrizni akarjuk a mosást úgy, hogy nem akarunk felállni a karosszékünkből? Csak annyit kell mondanunk: OK Google, tiszták már a ruhák? Erre a Google asszisztens végigkérdezi a berendezéseket, majd jelenti nekünk az aktuális állapotot.

Újított a Fitbit, és bemutatta első okosóráját a berlini eseményen. James Park vezérigazgató és társalapító előadásában azzal büszkélkedett, hogy tíz évvel ezelőtt a Fitbit rukkolt elő az első fitnesz trackerrel, s azóta a vállalat az emberek egészségét javító viselhető eszközök vezető gyártójává vált. A Fitbit Ionic okosóra 4 napos akkumulátor-üzemidőt, automatikus aktivitás- és alvásfigyelést, relatív SpO2 szenzort, (amely a vállalat tájékoztatása szerint lehetővé teszi a jövőben a mélyrehatóbb egészségügyi állapotfigyelést, például az alvászavarok vizsgálatát), GPS nyomkövetést, hatékonyabb pulzusszám-követést és 50 méterig terjedő vízállóságot kínál.

Park szerint az Ionic olyan egészségügyi és fitnesz funkciókat nyújt, amilyeneket okosórában eddig nem élvezhettek a vásárlók. A további szolgáltatások között megtalálható az érintés nélküli fizetés (Fitbit Pay technológiával), a zenehallgatás, az okosértesítések, az alakítható óralapok és a Fitbit App Galleryn keresztül elérhető appok. Mindezekért azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, az Ionicért kemény 450 dollárt kérnek.

Az LG az IFA-n mutatta be a világ első 8K, azaz 7680x4320 képpontos felbontású OLED televízióját. A 88 colos 8K LG OLED tv több mint 33 millió, önálló fény kibocsátására képes képpontból áll. Ezzel a gyártó szerint páratlan kontrasztarányt és valódi feketét képes megjeleníteni, ezek a jellemzők alkotják az OLED televíziók kiemelkedő képminőségét.

Az idén várhatóan megduplázódik, 2022-re pedig 9 millióra nőhet az LG OLED tévéeladások száma. Az LG célja, hogy tovább növelje az OLED készülékek arányát prémium televíziókínálatában, és egyre népszerűbbé tegye a technológiát a vásárlók körében. Bár a 8K felbontású televíziók piaca még gyerekcipőben jár, 2022-ben várhatóan több mint 5 millió darabot adnak majd el ebből a típusból.

Bár a technológiák folyamatosan fejlődnek, az OLED-et tartják a következő generáció kijelzőtechnológiájának, hiszen képpontjai háttérvilágítás nélkül, önállóan képesek fény kibocsátására. Ez teszi lehetővé, hogy olyan készülékek készülhessenek, amelyek újraalkotják a képminőségről és a televíziós formatervezésről alkotott elképzeléseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.