Hirdetés
. Hirdetés

Beválnak Ballmer pozitív jóslatai?

|

A Microsoft CEO-ja szerint a Windows Phone 8-nak jó esélye van, hogy az okostelefon piac meghatározó szereplőjévé váljon, de az elemzők kevésbé derűlátóak.

Hirdetés

Steve Ballmer Tel Avivban, egy Windows 8 bemutató rendezvényen elmondta: noha jelenleg még kicsinek számítanak, biztos benne, hogy a Windows Phone hamar megveti a lábát a nemzetközi okostelefon piacon. A Microsoft vezér úgy véli, lehetőségük van arra, hogy a kiélezett versenybe, mint egy nagyon erős, harmadik játékos szálljanak be. Ballmer optimizmusa nem meglepő, de Ramon Llamas, az IDC elemzője kicsit konzervatívabban tekint a Windows új mobil operációs rendszerére.

“A Windows Phone 8 egy kiváló platform, differenciált, jól megtervezett és jó móka használni” - mondta Llamas. A szakértő mindezen pozitívumok ellenére sincs meggyőződve arról, hogy a Microsoft képes megfelelő üzenetet közvetíteni, ami meggyőzné a végfelhasználókat, hogy a Windows Phone 8-ra váltsanak. Különösen nehéz lesz átcsábítani az Android és az iOS tábor rajongóit.

mobil os
mobil os

A versenyzők felsorakoztak

Nyilvánvaló, hogy a hardcore rajongókat semmivel sem lehet eltántorítani az általuk előnyben részesített operációs rendszertől, számukra a Windows 8 maximum egy új ellenségkép lehet. De leendő vásárlóbázist jelenthetnek a Microsoft számára azok, akik már unják az Android és az Apple tábor állandó acsarkodását.

Mind az Apple, mind a Google jelentős előnyben van az okostelefonok piacán a Microsofthoz képest, és sokkal több alkalmazást kínálnak a felhasználóiknak. Az IDC frissített októberi előrejelzése szerint 2016-ra a Windows Phone 8 az okostelefon piac 14,2 százalékát uralja majd, szemben az idén várható 3%-kal. Ugyan számszerűen nézve ez jelentős méretű növekedés, de a Microsoft ezzel még mindig csak a harmadik helyen fog állni a 21,2 százalékos iPhone mögött. A csúcson az Android áll majd a maga 58,6 százalékával.

Az IDC szakértői szerint a Windows Phone 8 akár jövőre elérheti a 6,6 százalékos részesedést, amivel előreugrik a harmadik helyre, maga mögé utasítva a BlackBerry-t, utóbbi várhatóan csak 4,7 százalékot tud majd felmutatni. A Gartner szintén a harmadik helyre teszi a WP8-at, igaz, ők idén csak 2,5 százalékot várnak tőle és mindössze 13 százalékot négy év múlva.

Llamas szerint a harmadik hely igenis nagy dolog, hiszen így a szolgáltatók rengeteg Windows Phone 8 operációs rendszert futtató készüléket helyeznek majd ki a polcokra, ezzel kevesebb helyet hagyva a kevésbé népszerű készülékeknek. Hasznos lehet a Microsoft számára, ha sikerül meggyőznie a vásárlókat, hogy a Windows Phone 8 kiválóan beilleszkedik a többi Win8-at futtató készülékek által teremtett ökoszisztémába.

Az elemző szerint ugyanakkor a Microsoftnak nagyon oda kell figyelnie a tévéreklámjaira. A Surface tablet hirdetése véleménye szerint egyáltalán nem megfelelő, mivel nem mutat be semmit a készülék valódi felhasználói felületéről és nem győzi meg az embert, hogy olyan remek készülék lenne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.