Hirdetés
. Hirdetés

Bevásárlókosár - Windows Vista és Office 2007 vásárlási FAQ

|

Az átállás mindig érzékeny kérdéseket vet fel: mit, mire, mennyiért frissíthetünk?

Hirdetés

A Windows Vista megjelenése kapcsán riasztó hírek láttak napvilágot, miszerint a régebbi termékek támogatása megszűnik, OEM (nem dobozos) Vistánkat csak egyszer lehet aktiválni, és hasonló rémtörténetek. Igaz-e mindez, és mire kell ügyelnünk az áttéréskor? Összeállításunk e zsebbe markoló kérdéseire a Microsoft Magyarország képviselője ad választ.

 

K: Mi lesz a Windows XP, illetve az Office 2003 sorsa?

V: Az Office 2003 még 2008 januárjáig forgalomban marad, kivéve az előtelepített verziókat, azok július 1-jétől megszűnnek. Ára változatlan, leszámítva persze az árfolyammozgásokat. Az OEM Windows XP 2008 végéig vásárolható meg, a dobozos a kereskedői készlet erejéig.

 

K: Downgrade lehetőségek? Egy 300 fős céget szeretnék 2009-ben további 50 XP-s számítógéppel bővíteni.

V: Mennyiségi licencben továbbra is lesz lehetőség a korábbi verziók használatára, FPP- és COEM-verzióban pedig továbbra sem. Itt hívnám fel a figyelmet jelenleg is futó akciónkra, amelynek keretében Office 2003 SBE-verziót ajánlunk dobozos (FPP) licencelésben, amely jogot ad az eggyel korábbi, azaz Office XP futtatására (ez azoknak fontos, akik még mindig Win98-at használnak, hiszen az Office 2003 már csak Win2000-en fut, az Office2007 pedig Windows XP-n.)

 

K: Legálisan eladhat-e bármely kereskedő, illetve vehet-e a vásárló Office 2007 OEM-változatot új konfiguráció vagy fő hardveralkatrész megvásárlása nélkül?

V: Office esetén az előtelepített verziót csak új PC-vel vásárolhatják majd meg a felhasználók a 2007-es verzió bevezetésével, de a 2003-as kiadásra változatlanok a licencelési és forgalmazási feltételek.

 

K: Mely Office 2007- és Vista-változatokra lehet új nyelvi csomagokat telepíteni?

V: Az Otthoni és iskolai verziót kivéve bármely nagyobb Office-változatra, valamint a Vista Enterprise és Ultimate változatokra telepíthető nyelvi csomag.

 

K: Hogyan működik ez a gyakorlatban?

V: Nagyon egyszerűen: webről letölthető online formában, hitelkártyás fizetés ellenében. Nagyságrendileg (és előreláthatólag) 25 dollár lesz az Office nyelvi csomagok ára; ezek tartalmazzák a nyelvhelyesség, az elválasztás és más helyesírási szabályok ellenőrzését, illetve a kezelőfelület nyelvét. A Vista nyelvi csomagok ingyenesek.

 

K: Milyen Office 2007 csomagok vannak, melyek a fő különbségek? Melyik dobozos, melyik csak licenc, miből lesz OEM?

V: OEM-ként továbbra is a Basic, a Small Business és a Professional érhető el, az viszont újdonság, hogy lesz olcsó Otthoni és iskolai verzió is. Dobozosként a Standard, Small Business és Professional, illetve az Ultimate csomagok vásárolhatók meg, utóbbi minden terméket és technológiát tartalmaz.

 

K: Hogyan alakul az Office OEM-, SB-, valamint az Otthoni és iskola változatok újratelepítése, aktiválása?

V: Az üzleti célra szánt számítógépekre egy egységes, ún. Office-Ready lemezképet (image) telepítenek a PC gyártók (az itthoni és a multik egyaránt), amelynek segítségével mindenki kipróbálhatja 60 napig a Professional változatot és eldöntheti, mely szolgáltatásokra van szüksége és ennek megfelelően döntheti el a vásárló, mely csomagot választja végül. Ezután már „csak" a licencet kell megvásárolni, amellyel azonnal aktiválni lehet az előtelepített szoftvert, így nagyon egyszerű a használatbavétel. Fontos, hogy a 60 napos próbaidő akkor is vonatkozik, ha valaki már megvásárolta mondjuk az SBE verziót. Ebben az esetben is kipróbálhatja az eggyel nagyobb csomagot. A 60 nap letelte után, aktiválás nélkül a szoftver csökkentett üzemmódra vált, amely a dokumentumok megnyitását igen, de szerkesztését már nem teszi lehetővé. Az újratelepítéshez szükséges visszaállító médiát, utólagosan a Microsofttól közvetlenül lehet beszerezni a www.microsoft.com/office/backup weboldalon keresztül. Szintén újdonság, hogy az aktiválástól számított 90 napig mindennemű terméktámogatási kérdéssel közvetlenül a Microsoft ügyfélszolgálatához (267-4636) fordulhatnak a vásárlók mind az előtelepített, mind a dobozos licencek esetén.

Otthoni használatra szánt PC esetén is lehetőség van az előtelepített Office 2007 Otthoni és iskolai verzió megvásárlására, de ez a termék akár dobozos licencként is elérhető.

 

K: Lehet-e több gépen használni az Office-t? Egyfelől a munkahelyen, másfelől otthoni gépen, illetve noteszgépen?

V: Az Otthoni és iskolai verzió egyszerre 3 otthoni gépre telepíthető, de kereskedelmi célokra nem használható, vagyis kifejezetten olyan PC-re, amely vállalati használatban van, nem telepíthető legálisan. Ezt természetesen csak a felhasználói szerződés garantálja, technikai akadálya nincs.

 

K: Kompatibilisek-e az Office 2007 állományformátumok a régebbi változatokkal?

V: Több lehetőségünk is van: vagy a korábbi formátumban mentjük el dokumentumunkat (ekkor elvesztünk néhány, az új formátummal járó előnyt, formázást, de ezekről tájékoztat az Office, amikor elmentjük), vagy a korábbi verziót használók is letölthetnek egy konvertert, amellyel képesek lesznek megnyitni a DocX, XlsX és PptX formátumú állományokat.

 

K: Melyek a Vista OEM-változatok megvásárlására és használatára vonatkozó szabályok?

V:

  1. A végfelhasználó legálisan megveheti a bontatlan OEM Windows-változatot hardvereszköz nélkül is, erre a licencszerződés feljogosítja. Ekkor ő maga válik „rendszerépítővé", így saját számítógépére telepítheti az OEM Windowst.
  2. A telepített OEM Windows Vista a számítógép (pontosabban: az alaplap) részévé válik, másik számítógépre később nem telepíthető. Korlátozva van az automatikus internetes aktiválás: figyelik, hogy hányszor aktiválják a terméket, és azt is, hogy milyen időközönként. Természetesen megfelelő indokkal a Windows telefonon keresztül továbbra is aktiválható marad.
  3. Az alaplapcsere után a konfiguráció új számítógépnek számít, minden más hardverelem szabadon cserélhető. Alaplap-meghibásodás esetén a garancia idején belül természetesen az OEM Windows is legális marad, és telefonon keresztül aktiválható.
  4. Az OEM Windowshoz a Microsoft nem biztosít technikai támogatást, ezt minden esetben a rendszerépítő nyújtja. Ha valaki maga építi OEM-termékre alapuló rendszerét, akkor magának kell a problémáit is megoldania!
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.