Hirdetés
. Hirdetés

Bezáratták a Piratebay.org torrentoldalt

|

A svéd hatóságok szerdán bezáratták a világ egyik legnagyobb látogatottságú torrentoldalát, ahol elképesztő mennyiségű zene, film, digitális könyv és szoftver kalózmásolatához gyűjtötték a hivatkozásokat.

Hirdetés

Több amerikai médiavállalat is sorozatosan nemtetszését fejezte ki a svéd kormány felé a ThePirateBay.org oldalon található illegális tartalmak (pontosabban ezek letöltésére szolgáló hivatkozások) miatt. A portál százezernél is több fájlra mutató linket tartalmazott, a napi látógatószám pedig meghaladta az egymilliót.

Az úgynevezett trackerek többsége kalózmásolatokra mutatott és a BitTorrenthez hasonló fájlcserélők segítségével bárki beszerezhette őket. A filmipar óriási előrelépésnek tartja az oldal bezáratását.

"Nagyon jól tudom, hogy a PirateBay után több más, hasonló oldal is a babérjaira szeretne majd törni." - mondta John G. Malcolm, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) kalózellenes tevékenységeivel foglalkozó részlegének alelnöke. "De azokat sem tűrjük el sokáig."

Több mint ötven jogi alkalmazott vizsgált át tíz olyan irodát, melyek kapcsolatba hozhatóak voltak a PirateBay-jel, s végül sikerült lefoglalni az oldalt üzemeltető szervereket, három gyanúsítottat pedig őrizetbe is vettek.

A 2003-ban indult oldal egészen mostanáig gond nélkül működött, mivel a svéd kormány egyáltalán semmilyen szerzői jogokat védő rendeletet nem alkalmazott.

"A svéd szerzői jogok nagyon lassan formálódnak, így aztán óriási mértékű internetes kalóztevékenység alakult ki az országban." - mondta Elizabeth Kaltman, az MPAA kommunikácis igazgatója.

Az oldal eleddig sikeresen kivédett minden, a bezáratására irányuló támadást, pontosan annak köszönhetően, hogy Svédországban helyeztek el minden tevékenységet.

Az utóbbi években azért Svédország is nekilátott a szerzői jogokat védő törvények megalkotásához, nagyobb teret adva a hatóságoknak azok betartatására. Ezalatt nem csak filmipar képviselői, hanem olyan játékkiadók, mint az Activision és a Vivendi Universal Games, illetve a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPA) és a Svéd Kalózellenes Iroda is felemelte a szavát. Az eddigi tárgyalások azonban sorra kudarcot vallottak, mivel maga az oldal nem tartalmaz illegális tartalmakat, csupán mutat azokra (hiszen a felhasználók bonyolult hálózatáról van szó, akik gyakorlatilag egymás gépéről szerzik be a megosztott tartalmakat).

A legpontosabb becslések szerint tavaly a nagyobb amerikai filmstúdiók összesen 6,1 milliárd dollár veszteséget szenvedtek a kalózkodás miatt. Az MPAA rengeteg kisebb ügyet indított, de eddig idén ez tűnik a legnagyobb "kapásnak".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.