Hirdetés
. Hirdetés

Bíróság elé kerül a Facebook

|

Fogyasztóvédelmisek jelentették fel a Facebookot Németországban, mert a közösségi háló a felhasználók belelegyezése nélkül oszt meg információkat az alkalmazásfejlesztőkkel.

Hirdetés

A letölthető alkalmazások gyakran kérnek hozzáférést a felhasználók csevegéseihez és elérhetőségeihez, valamint információkat a barátaikról és a lehetőséget, hogy posztoljanak a felhasználó oldalán. De a Facebook App Centerben lévők még csak nem is kérnek engedélyt a felhasználóktól, hanem egyszerűen hozzáférnek az adatokhoz - állítja a Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (VZBV).

Mint elmondták, a userek sosem adták beleegyezésüket a részletes információk továbbításához. “Ez elég indok, hogy a szervezet perbe fogja a Facebook Irelandet a Berlini bíróságon” - áll a VZBV nyilatkozatában. A Facebook Ireland felel minden, Amerikán és Kanadán kívüli, Facebook-aktivitásért.

birosag
birosag

A közösségi hálózat adatvédelmi gyakorlata az App Center júliusi premierje után javulás helyett csak rosszabb lett. Régebben ugyanis a Facebook egy felugró ablakon kérte a felhasználók beleegyezését, ami jelezte, az adatokat megosztják egy harmadik féllel, és a felhasználó eldönthette, engedélyezi-e vagy sem. De Michaela Zinke, a VZBV-től úgy véli, azóta minden megváltozott: noha annakidején a Facebook gyakorlata megfelelt a német törvényeknek, most viszont már nem.

A VZBV még augusztusban figyelmeztette a Facebookot, hogy változtasson az adatvédelmi gyakorlatain, különben jogi lépéseket tesznek. “A Facebook mögött brutális üzleti modell van” - írja a VZBV. Noha a platform használata ingyenes, a Facebook nem jótékonysági intézmény, a felhasználók saját adataikkal fizetnek a használatért, állítja a szervezet. A személyes adatok segítségével átfogó profilt készítenek a felhasználókról, amit aztán célzott hirdetésekre használnak fel.

“Különösen problémás az a tény, hogy nem csak a Facebook, de az alkalmazások készítői is hozzáférnek az adatokhoz. Ez az, amit a felhasználók nem fognak fel” - állítja a VZBV. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik egyáltalán nincsenek tudatában, milyen adatokat osztanak meg magukról, mikor a Játék feliratra kattantanak.

Miután a felhasználó letölt egy alkalmazást, a Facebook egy apró méretű, világosszürke feliratban tájékoztatja arról, hogy az adatokat továbbítja a fejlesztőknek. Ugyanakkor a német törvények értelmében az adatokat harmadik féllel csak a felhasználók teljes körű tájékoztatása és beleegyezése után szabad megosztani. A Facebook App Centere egyértelműen megszegi a telekommunikációs és versenytörvényeket – állítják.

A Facebook szerint a gyakorlat átlátható és “meglepődtünk és csalódottak vagyunk, amiért a VZBV úgy érzi, a közpénzeknek és a saját idejüknek megfelelő felhasználása az, hogy jogi lépéseket tegyenek olyan apró részletek miatt, hogy miképpen szolgáltatjuk ezt az átláthatóságot és választási lehetőséget” - áll a Facebook szóvivőjének üzenetében. “Biztosak vagyunk benne, hogy a német fogyasztók sokkal komolyabb problémákkal is szembenéznek, mint a weboldalunkon elhelyezett szavak betűmérete és elhelyezkedése”.

A közösségi hálózat az utóbbi időben több adatvédelmi ellenőrzésen is átesett Európában. A múlt héten az Europe vs. Facebook adatvédelmi kampány azzal fenyegette az Ír Adatvédelmi Biztost, hogy bíróság elé citálják, ha nem ad megfelelő választ a Facebookkal kapcsolatos adatvédelmi kérdésekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.