Hirdetés
. Hirdetés

Bizalomépítés a felhőkben

|

Egyetlen mondatban nehéz lenne összefoglalni, hogy a CeBIT, amely a korábbi években elszenvedett méretcsökkenés ellenére továbbra is a világ legnagyobb infokommunikációs szakkiállításának számít, mit mond az iparág, a piac és a technológia állapotáról. Ha mégis kísérletet tennénk erre, akkor a mondat a számítási felhőkről szólna.

Hirdetés

cebit 2012
cebit 2012

A hannoveri vásárváros 24 pavilonjában ugyanis a standokon jóformán nem szerepelt olyan hardver- vagy szoftvertermék, lakossági vagy vállalati, kormányzati piacra szánt alkalmazás, megoldás, amely nem kötődött volna valamilyen módon az interneten, a felhőben elérhető szolgáltatásokhoz, adatokhoz és erőforrásokhoz.

A technológia készen áll –, üzente az idei CeBIT a szervezők által választott vezérmotívumán – a bizalom kezelésén – keresztül. A felhasználók biztonságérzetét szükséges erősíteni ahhoz, hogy a cloud computing lehetőségei igazán kibontakozhassanak és a számítási felhők újabb lendületet adjanak a piacnak, illetve szélesebb értelemben véve a gazdaságnak.

A felhőalapú megoldások potenciáljára világított rá az Experton Group tanulmánya is, amelynek CeBIT-en közzétett adatai szerint a piaci szegmens szereplői idén egyedül Németországban 5,3 milliárd eurós árbevételre számíthatnak – ez 47 százalékos növekedés lesz a tavalyi forgalomhoz képest. A tanulmány készítői úgy vélik, a felhőalapú megoldások piaca 2016-ra 17 milliárd euróra nőhet Németországban.

Vállalatirányítás, ahogy tetszik

Az Experton Group derűlátását a kiállítók kínálata híven tükrözte. Egyetlen példát kiragadva, az SAP a CeBIT-en jelentette be Business One OnDemand felhőalapú vállalatirányítási rendszerét. A szolgáltatás a tervek szerint az év második felétől egyszerre 18 országban válik elérhetővé a szoftvercég partnerein – idehaza a Magyar Telekomon – keresztül, havidíja felhasználónként várhatóan 100 euró körül alakul majd.

Az SAP Business One OnDemand a vállalatirányítási rendszer teljes funkcionalitását kínálja, amely az értékesítés, a beszerzés, a raktárkezelés és a pénzügy területét egyaránt lefedi. Az SAP folyamatos licencopciókat fog kínálni a vállalatirányítási rendszert helyben telepítő, illetve felhőben elérő vállalatoknak, ami még nagyobb rugalmasságot biztosít a Business One alkalmazás igény szerinti használatához.

A szolgáltatás az SAP jelenleg is elérhető, szintén felhőalapú Business ByDesign megoldásait fogja kiegészíteni, melyek a középvállalatokat célozzák. A cég ezek körét is bővítette, illetve frissítette. Hannoverben mutatta be utazásiköltség-kezelő alkalmazását, valamint a beszerzést és az értékesítést segítő on-demand megoldások következő verzióját. Az SAP a múlt év végén vásárolta fel a kaliforniai SuccessFactors céget, amely 3500 vállalat, 15 millió felhasználó számára biztosít humántőke-menedzsmentszolgáltatásokat. A most lezáruló akvizíció is jelzi, hogy a felhőszolgáltatások egyre fontosabb szerephez jutnak az SAP stratégiájában, a szoftvercég 2015-ben már 2 milliárd euró árbevételre számít ezen a területen.

Urbánus megoldások és a robotok

A bizalom és a biztonság kérdése persze a felhőszolgáltatásokon túl is számos összefüggésben releváns. A BITKOM – az infokommunikációs iparág német szakmai szervezete – például arra hívta fel a figyelmet, hogy minden harmadik vállalat elégtelennek tartja eddigi IT-biztonsági intézkedéseit. Amíg az informatikai cégek 95 százalékának van katasztrófaelhárító terve, addig ez az arány más iparágakban csupán 50 százalék. Összességében a CeBIT Global Conferences, a kiállítás konferenciaprogramjának másfél ezer előadása foglalkozott a bizalom és a biztonság problémakörével, amelyeken 130 kormányküldöttség is részt vett; az eszmecserébe bekapcsolódott Neelie Kroes és Viviane Reding európai uniós biztos is.

cebit 2012
cebit 2012

Az adatok biztonsága és a felhasználók bizalma különösen fontos az e-government szolgáltatások és a kormányzatoknak adott más informatikai megoldások vonatkozásában, amelyek idén is pavilonokat töltöttek meg Hannoverben. Az IBM például a CeBIT díszvendégével, Brazíliával karöltve mutatta be azt a projektet, amely a közbiztonság javítására irányul Rio de Janeiróban. A 2014-es foci vb-nek és a 2016-os nyári olimpiának otthont adó város infrastrukturális fejlesztései a figyelem középpontjában állnak. Brazília – amely épp a CeBIT idején vált a világ 6. legnagyobb gazdaságává, megelőzve az Egyesült Királyságot – nyolc év alatt 130 milliárd dollárt költ ezekre a projektekre.

Rio de Janeiro intelligens irányítóközpontja az IBM Smarter Cities kezdeményezésének keretében valósul meg, amely a városok hatékonyabb működtetését, az élhetőbb és fenntartható urbánus környezet kialakítását célozza. A központ több mint 30 kormányzati és közhivatali informatikai rendszer adatait integrálja annak érdekében, hogy a 6,3 milliós város gyorsabban reagálhasson a különböző krízishelyzetekre, és azokat hatékonyabban kezelhesse – mondta Jose Carlos Duarte Goncalves, az IBM brazil leányvállalatának technológiai igazgatója. A favelákban, a hegyoldalakra épült negyedekben különösen nagy veszélyt jelentenek a kiadós esőzéseket követő áradások és földcsuszamlások – 2010 áprilisában egy trópusi ciklon 200 halálos áldozatot követelt és több millió dolláros kárt okozott. Az IBM Research kutatói ezért egy nagy felbontású időjárás-előrejelző és hidrológiai modellező rendszert is fejlesztenek Rio de Janeiro számára, amely 48 órával előbb jelzi, ha nagy mennyiségű csapadék várható, így a lakosok szükség esetén időben evakuálhatók lesznek.

A CeBIT üzleti IT-megoldásokat felvonultató pavilonjaiban a felhőben és mobileszközökön elérhető üzleti alkalmazások, valamint innovatív analitikai eszközök uralták a standokat. A közösségi hálókban rejlő üzleti lehetőségeket például a salesforce.com támogatásával működő Social Command Center szemléltette, amely egy világtérképen valós időben megjelenítette, hogy az idei kiállítás milyen párbeszédet generál az interneten.

Az E.On mobil, intelligens otthonná alakított teherautójában a látogatók az energiaszolgáltatás közeljövőjét formáló smart grid, elosztott áramtermelés és okos mérőórák működésébe pillanthattak bele, míg az Audi Hannoverben tartotta az A3-as németországi bemutatóját – a gépkocsi beépített tablettel érkezik. Mobileszközök népesítették be a CeBIT i-land nevet viselő 22-es pavilont, közöttük a HTC és a Samsung első LTE okostelefonjai, amelyek a 3G-s elődöknél 10-szer gyorsabb letöltést hoznak. A Webciety ezúttal a konzumerizáció, az online üzleti tevékenységet érintő törvényi szabályozás, valamint az adatvezérelt, kontextus alapú és könnyen kezelhető, valós idejű szolgáltatásokat adó „web operációs rendszer” témakörével foglalkozott.

Idén első ízben önálló szekcióként jelentek meg a kiállításon a logisztikai IT-megoldások, de a látogatókra alighanem a CeBIT Labs pavilonjában szereplő robotok tették a legnagyobb benyomást. Az angol Engineered Arts RoboThespian humanoidjában az ember már nem gépet lát, hanem ösztönösen úgy viszonyul hozzá, mint egy másik személyhez – ami a bizalom és a biztonság kérdését újabb dimenzióba emelheti a nem is olyan távoli jövőben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.