Hirdetés
. Hirdetés

Biztonságos böngészés nem létezik!

|

Az IBM - X-Force - biztonsági szakértői csapata szerint egyre veszélyesebb hely az internet.

Hirdetés

Az IBM biztonsági kutatócsoportja minden félévben közzéteszi azt a biztonsági jelentését, amelyből meglehetősen jól lehet következtetni a különböző fenyegetettségekkel kapcsolatos trendekre. A cég munkatársai által összeállított legutóbbi jelentés azonban meglehetősen lehangoló eredményekkel szolgál, ami után nem meglepő, hogy az X-Force csapat is igencsak pesszimistán látja a világot.

„Az Internet a vadnyugat jellegzetességeit mutatja, ahol senkiben sem lehet megbízni." - mondta Sukhdev Singh, az IBM X-Force biztonsági szakértője. Majd hozzátette, hogy "napjainkban a biztonságos böngészés nem létező fogalom."  A szakember szerint a webes keresők, a közösségépítők, a blogok, a fórumok mind azon kategóriába tartoznak, amelyek a leggyakrabban esnek áldozatául támadásoknak.

Az IBM felmérése szerint az első félévben 508 százalékkal nőtt a kártékony weboldalakra mutató hivatkozások száma. További probléma, hogy napjainkban a rosszindulatú tevékenységek nem korlátozódnak a valóban kártékony domainekre és a megbízhatatlan webhelyekre. Ennek oka, hogy a megbízhatónak tekintett weboldalak, mint például a keresők, a blogok, a fórumok, a személyes weblapok valamint az online magazinok esetében is egyre több káros tartalommal lehet találkozni. "Elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor minden weboldalt gyanúsnak kellene tekintenünk, és ahol minden felhasználó kockázatnak van kitéve." - mondta Sukhdev.

Az IBM szerint a webbiztonság többé már nem korlátozódhat a böngészőkre és a kliensoldali védelemre, ugyanis a támadók sokszor a webes alkalmazások sérülékenységeit fordítják a saját javukra. Sukhdev rámutatott arra, hogy a felelősség nemcsak az operációs rendszerek, illetve a webszerverek fejlesztőit terheli, hanem a webes alkalmazások készítőit is, akik gyakran nem végeznek megfelelő ellenőrzéseket a kódjaikon.

Az X-Force jelentésében azért szerencsére némi pozitívum is felfedezhető. A csapat szerint ugyanis az adathalász levelek jelentősen visszaszorultak az első félévben. Míg tavaly ezek a küldemények az összes spam 0,5 százalékát tették ki, addig mostanra ez az arány 0,1 százalékra csökkent. Rossz hír viszont, hogy a támadók a levelezgetés helyett inkább trójai programokkal igyekeznek az adathalász tevékenységüket erősíteni.

A biztonsági jelentésben szó esik a szoftveres sebezhetőségek növekvő számáról is. A szakemberek külön kiemelték a PDF-formátumú dokumentumokkal kapcsolatos, egyre növekvő számú problémát, és felhívták a figyelmet arra, hogy nagyon sok sérülékenység megszüntetésére nem kerül sor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.