Hirdetés
. Hirdetés

Bojkottáljuk az Opera böngészőt?

|

Az Európai Bizottság antitröszt pere a Microsoft ellen heves érzelmeket váltott ki szerte az iparágban. A JCXP.net weboldal egyenesen bojkottálná az antitröszt eljárást elindító Operát.

Hirdetés

David Taraso, a JCXP.net IT híroldal vezető szerkesztője az Opera és szoftverei bojkottjára szólít fel. A norvég cég volt az, amelynek panaszára, miszerint a Microsoft az operációs rendszerek terén elért domináns pozícióját arra próbálja felhasználni, hogy kiszorítsa a piacról a konkurens böngészőket, az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Microsoft ellen. A vizsgálatra reagálva döntött úgy a Microsoft, hogy az európai Windows 7-ben nem lesz Internet Explorer. Ez nagyon kényelmetlen, hiszen eddig a Windows XP vagy Vista felhasználói rögtön az operációs rendszer telepítése után úgy dönthettek, hogy a mellékelt Internet Explorer segítségével letöltik a szívüknek kedves böngészőt, és a továbbiakban csak azt használják.

Az európai változatú Windows 7-ben ezzel szemben nem áll majd a rendelkezésükre internetböngésző. Ennek hiányában bajosan lehet letölteni a nekik tetsző szoftvert - vagy bármit, legyen szó a rendszer friss telepítése után létfontosságú meghajtóprogramokról, kémprogram-elhárító vagy egyéb alkalmazásról. Az EU egyenesen azt javasolta a Microsoftnak, hogy helyezzen el egy olyan ablakot a Windows 7-ben, amely felsorolja az összes szóba jöhető böngészőt, hogy a felhasználók kiválaszthassák a nekik tetszőt.

Ésszerűtlen döntés?
Taraso álláspontja szerint a Microsoftnak joga van eldönteni, hogy mit mellékel a saját operációs rendszeréhez, és az EB eljárása egész egyszerűen ésszerűtlen.

- Igen, így van! Azért indítottak ellenük eljárást, mert beépítették a saját böngészőjüket a saját operációs rendszerükbe - mondta Taraso a Microsoftról. A szerkesztőnek egyébként az EU által javasolt megoldásról is megvan a véleménye. Szerinte ez az ötlet nevetséges, hiszen azt kívánja meg a Microsofttól, hogy konkurens termékeket promotáljon a Windowsban: olyan, mintha a Pepsinek egy címkét kéne ragasztania az italainak palackjára, amin az áll, hogy "Ivott Coca-Colát mostanában?"

Harc a piaci részesedésért?
- Ez abszolút semmi több, mint egy cég próbálkozása, aki nem tud legitim módon piaci részesedést szerezni. Ezért megpróbálja népszerűtlen böngészőjét felpasszírozni a Windows rendszerekre. Az Opera egyszerűen csak dühös, amiért a böngészőjük abszolút utolsó a piaci részesedés alapján. Már a mostanában piacra dobott Google Chrome és az Apple Safarijának Windowsos változata is megelőzte - áll a JCXP.net-en.

Mindeddig attól függően, hogy melyik piackutató jelentését nézzük, a Microsoft Internet Explorer az európai böngészőpiac 48-60 százalékát tudhatja magáénak, míg az Opera részesedése körülbelül 5 százalékos - az Egyesült Államokban a Microsoft részesedése még magasabb, az Operájé pedig még alacsonyabb.

A bojkotthoz csatlakozni vágyóknak Taraso PC-re és mobil eszközökre is ajánl alternatívát a felhasználóknak. Az előbbiek között természetesen ott az IE, Firefox, Chrome és a Safari is, míg az utóbbiakhoz a Skyfire, Iris, és Bolt van a listán. A dolog annyiban ironikus, hogy az eredetileg valóban a norvégok indította eljáráshoz később csatlakozott a Mozilla és a Google is.

"Nem vagyok Opera-gyűlölő!"
- Szeretnék egy dolgot tisztázni: nem gyűlölöm az Operát, és nem gyűlölöm a böngészőjüket. Az Opera 9-et használtam a legtöbbet 2008-ban. Az Opera számos fantasztikus fejlesztést vezetett be a böngészők világába az évek során, és ezért nagyra értékeltem teljesítményüket. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, amit itt próbálnak csinálni. Teljesen megértem, hogy nagyobb piaci részesedésre van szükségük, de nem úgy, hogy arra kényszerítik a Microsoftot, hogy reklámozza a terméküket a Windowsban. Azt gondolom, az Opera képes lenne meglehetősen nagy hullámokat kavarni a piacon azzal is, ha a megfelelő módon hirdetné termékét - zárja Taraso egy érdekes kijelentéssel a bojkottra való felhívást.

Mi több, Taraso elmondása szerint az IE dominanciáját jónak találja a piacon, mivel ez arra sarkalja a konkurenseket, hogy még innovatívabbak legyenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.