Hirdetés
. Hirdetés

Boldog születésnapot, tranzisztor!

|

Hatvan éve született meg az az eszköz, amely az informatika és a számítástechnika alapvető építőkockája mind a mai napig.

Hirdetés

Az elektronika hajnala. A kezdetleges számítógépek elektroncsövekből épülnek fel: világelső az 1946-ban debütáló ENIAC, amely a hadsereg megrendelésére készül el, közel 500 ezer dollár értékben. 28 tonna tömegű, 170 kilowattot fogyaszt, másodpercenként 5000 művelet elvégzésére képes. Számos operátort és mérnököt igényel, akik folyamatosan működésben tartják - az elektroncsövek már azidőtájt sem jelentik a technológia csúcsát.

A gigantikus hőtermelés még szellőztetőberendezésekkel sem kontrollálható, ezért az alkatrészek gyakorta kiégnek, ismeretlen hibákat okozva. Az ENIAC-ot jegyző Bell Labsnek mielőbb szüksége van egy olyan elektronikus kapcsolóra, amellyel kiválthatók az elektroncsövek.

Alig több mint másfél évvel az ENIAC elkészülte után - amelyet ekkorra már egyszer átépítettek - elkészül az első tranzisztor: az arany-germánium eszköz tökéletesen működőképes, pár hónappal később szabadalmaztatják. Shockley vázolja fel a manapság is használatos bipoláris tranzisztort. A nevet a Bell Labs távközlési részlegének vezetője, John Pierce adja az új alkatrésznek.

silicon_valley.jpg

A tranzisztor beköltözik a Szilícium-völgybe. Akkoriban persze még nem így hívják: a Stanford Egyetem vonzáskörzete, a Stanford Industrial Park már azidőtájt is a csúcstechnológia lakhelye. Az ötvenes évek elején felgyorsulnak az események: ide költözik a HP. William Shockley 1953-ban otthagyja a Bell Labst, 1956-ban pedig megalapítja a Shockley Semiconductor Laboratoryt. Ebben az évben kapja meg két másik társa, Walter Brattain és John Bardeen a Nobel-díjat.

Shockley újból történelmet ír. Az akkori tudományos állásponttal ellentétben germánium helyett szilíciumot használ félvezetőnek. Új eszközök kutatásába kezd, mert nem lát elég lehetőséget a tranzisztorban - így készül el a ma csak Shockley dióda néven ismeretes eszköz. Egy évvel később minden tranzisztorral kapcsolatos kutatást leállít: döntésének eredményeképp nyolc munkatársa kiválik a cégből, és megalapítják a Fairchild Semiconductort. Közöttük van Robert Noyce és Gordon Moore is, akik később megalapítják az Intelt.

? A fejlődés nem állhat meg ť
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.