Hirdetés
. Hirdetés

Böngésző nélkül érkezik a Windows 7

|

Európában csak beépített Internet Explorer nélkül fogják értékesíteni az operációs rendszert.

Hirdetés

"Az Egyesült Államokban elérhető Windows 7 kiadások Európában is elérhetőek lesznek 32 és 64 bites változatokban. Egyedüli különbség, hogy az öreg kontinensen csak "E" terméknévvel ellátott operációs rendszerek lesznek megvásárolhatóak... Mit jelent ez az európai vásárlók számára? Az E kiadású Windows 7-ek mindent fognak tartalmazni, amelyet a normál verziók. Csak a böngésző fog belőlük hiányozni" - ismerte el Dave Heiner, a Microsoft ügyvezetője és jogásza, miután a Cnet nyilvánosságra hozta a redmondi szoftvercég európai számítógépgyártóknak hasonló tárgyban írt levelét.

 

 

firefox_ie.jpg


Vagyis az unió versenyfelügyeleti eljárásának megfelelően az Európai Unió tagállamaiban, s így Magyarországon is csak böngésző nélküli Windows 7 E lesz elérhető a vásárlók számára. A redmondi szoftvercég csupán egy opcionálisan választható Internet Explorer 8 csomagot fog kínálni.

"A Microsoft külön, ingyenesen elérhetővé teszi az IE8-at a számítógépgyártók számára, akik saját akaratukból, vagy a vásárlók kérésére dönthetnek úgy, hogy már azzal telepítve értékesítik az operációs rendszert. Természetesen dönthetnek ellentétesen is, egy rivális alkalmazást választva. Illetve több előretelepített böngészővel is kínálhatják konfigurációikat. Ez már teljes mértékben rajtuk áll" - írja Dave Heimer.

Persze nehezebb dolguk lesz azoknak, akik dobozos Windows 7-en szeretnének internetezni. Mivel böngésző nem lesz a rendszerben, ezért nehézkes lesz számukra annak beszerzése.  A Microsoft számukra CD-n, FTP-n és értékesítő csatornán kívánja eljutatni alkalmazását. Feltéve, ha az érintett felhasználók nem egy rivális programjára vágynak.

A redmondi szoftvercég elmondása szerint az "E" verziójú Windows 7 Európán kívül nem lesz elérhető, miközben az RC-ben megjelent IE deaktivációt nem veszik ki a rendszerből, s bármely földrész felhasználója számára bármikor kiiktathatja továbbra is a beépített Internet Explorert.

Lezárulhat a per


Természetesen így okafogyottá válhat az unió versenyfelügyeleti eljárása, amit még az Opera kezdeményezésére indítottak január elején a beépített böngésző miatt. Az Európai Bizottság tagjai ugyanis elégedettek lehetnek a Microsoft lépésével, hiszen korábbi nyilatkozataik szerint nagyjából ezt szerették volna elérni. Habár a kiszivárgott információk szerint a hatóság tagjai inkább egy böngésző-választó képernyőben gondolkodtak. Valamint elégedett lehet az eljárást kirobbantó Opera. Valamint a beadványhoz később csatlakozó Google és a Mozilla Alapítvány is.

Lesz "N" is


Valamint ezen felül az unió egy korábbi döntésének megfelelően az európai vásárlók számára elérhető lesz a Windows 7 N változata is, amelyből immár nem csak a Media Player marad ki, hanem a beépített böngésző is. Annak ellenére, hogy azt igazából szinte senki sem vásárolta.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.