Hirdetés
. Hirdetés

Böngészőválasztás? Miért? Hogyan?

|

Március elejétől érdekes ablak bukkanhat fel számítógépünkön. Válasszunk böngészőt...? De hiszen már van! Akkor mit tegyünk...? Íme a gyorssegély, amely a miérteket és a hogyanokat is megválaszolja.

Hirdetés

Ön milyen böngészőt használ? Ha feltelepítette a Windowst, és külön nem installált utána mást, akkor minden bizonnyal Internet Explorert, ez járt "automatikusan" az operációs rendszer mellé. Az Európai Unió azonban úgy gondolta, a többi böngészőnek is meg kell adni az esélyt, hogy versenyezhessenek a felhasználók kegyeiért, és ezért történhet meg az, hogy a napokban egy érdekes ablak ugorhat fel a monitoron. Tény, hogy felmérések szerint a felnőtt számítógép-használóknak még mindig majdnem a fele nem is tudja pontosan, mi az a böngésző - persze nem a fiatalokról van szó, akik már géppel kelnek és fekszenek -, de egy ilyen böngészőválasztó szolgáltatás pont azoknak szól, akik mondjuk még mindig valamilyen rég elavult IE változatot használnak, és csak magukban bosszankodnak, miért nem gyorsabb vagy szebb.

Gyors választás

Maga a választó és telepítő folyamat hihetetlenül egyszerű és gyors, ezért sem időt, sem energiát nem vesz el a napi feladatoktól. Az ablak eleve csak azoknál bukkan fel, akik Windows alatt az Internet Explorer valamilyen verzióját használják alapértelmezettként. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnhetne, ha egyszerűen bezárjuk (a felugró ablakokkal egyébként is ezt szokták tenni az emberek), de azért érdemesebb megnézni, mi is van benne pontosan, még akkor is, ha semmi az embernek semmi kedve újra választgatni, mert mondjuk teljesen elégedett a gépen futó Internet Explorerrel.

 

browser_choice.jpg
 

 


A választóképernyő első, látható részén az öt legnépszerűbb böngésző látható: az Internet Explorer mellett a Mozilla Firefox, a Google Chrome, az Apple Safari és az Opera kapott itt helyet, méghozzá véletlenszerű elrendezésben (nehogy valamelyik böngésző folyamatosan az első helyen mosolyogjon minden felhasználóra, ez így fair). Ráadásul a tárgyalások következtében még hét kisebb böngésző is bekerült a listába, amelyeket a csúszkával jobbra navigálásával ismerhet meg mindenki. A GreenBrowser, a K-Meleon, a Sleipnir, a Flock, a Maxthon, a FlashPeak SlimBrowser és az Avant Browser mindegyike olyan fejlesztés, amelyet egyelőre nem használnak túl sokan, de érdekességüknek köszönhetően ezek a böngészők is a lista részei.


A tennivalónk gyakorlatilag gyermekien egyszerű. Kiválasztjuk, melyik böngészővel szeretnénk a továbbiakban alapértelmezettként dolgozni, és ha megfontoltuk a döntést, egy határozottat bökünk a győztes neve alatti telepítés gombra. Ha esetleg nem vagyunk biztosak magunkban, természetesen további információkat is kérhetünk a versenyzőkről az erre szolgáló gombok megnyomásával, ilyenkor egy külön ablakban megkapjuk az adott böngésző leírását.


Hová lesz a régi?


Ha esetleg valaki attól tartana, hogy a választás után a régi böngésző teljesen eltűnik az összes beállítással, kedvencek listájával és mentett jelszavakkal együtt, megnyugodhat. A telepítés során az addig használt Internet Explorer megmarad a gépen, csupán felkerül az új browser is és a rendszer azt állítja be alapértelmezettnek, az addigi IE ikon pedig eltűnik a gyorsindítóról illetve a Windows 7 tálcájáról. A beállításokat így a későbbiekben át lehet másolgatni az új böngészőbe a régiről.

 

ie8_install.jpg
 

 

Annak még egyszerűbb a dolga, aki úgy dönt, hogy megmarad a jól bevált Internet Explorer mellett. Ilyenkor ugyanis letöltődik a Microsoft böngészőjének legújabb változata, és az előző verzió összes elmentett, beállított, finomhangolt adata megmarad az új verzióban, tehát ez egyfajta frissítésnek is tekinthető.


Tájékozódjunk előre!


Persze bizonyára sokaknak lehetnek kérdései a választás előtt is, hiszen joggal gondolhatják, ha egyszer már megszokták az Internet Explorert, csak akkor akart változtatni, ha tényleg minden rendben lesz utána is, és értelme lesz a váltásnak. "Miben változik meg a böngészőm, máshogy néz-e majd ki egy weboldal, elvesznek-e az eltárolt jelszavaim és kedvenceim?" A http://www.browserchoice.eu weboldalon már a felbukkanó ablak okozta sokk előtt részletesen elolvashatjuk a választható megoldásokról szóló leírásokat - ez az oldal tulajdonképpen a böngészőválasztó ablak internetes másolata.


Érdemes végigolvasni a különböző böngészők részletesebb leírását, hiszen nem mindegy, mire frissítjük megszokott Explorerünket - már ha egyáltalán váltunk, hiszen az új Internet Explorer csomó olyan problémát küszöbölt ki, amiket a régebbi verziók esetében a felhasználók jeleztek. Alapvetően gyorsabb, könnyebben használható és sokkal biztonságosabb a 8-as változat, így valószínűen sokan választják majd a felbukkanó képernyőn, hogy megtartják a Microsoft böngészőjét.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.